0
głosów
- +

Zupy regionalne - jakie tradycyjne zupy warto znać? artykuł jest promowany

Autor:

Aktualizacja: 04.02.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 673 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Zupy regionalne - jakie tradycyjne zupy warto znać?

Co kraj, to obyczaj – podobnie każdy region Polski różni się pod względem tradycyjnej sztuki kulinarnej. Tradycyjne i regionalne potrawy są często specyficzne w smaku i oryginalne, dlatego warto poznać kilka przepisów na regionalne zupy, które urozmaicą nasze menu obiadowe.


Przedstawicielka regionalnych zup Mazowsza

Jedną z regionalnych zup Mazowsza jest kapłun (tzw. kapłonek) – czyli  rodzaj wodzionki, często jadanej na śniadanie, pochodzącej z Dolnego Śląska. Kto z nas nie zna popularnej piosenki o prostej wodziance? To jedna z najprostszych zup – wymaga pokrojenia czerstwego chleba na kawałki, zalania go wrzącą wodą, dodania soli, czosnku i odrobiny tłuszczu (może to być smalec lub skwarki). Kiedyś była to typowa zupa postna, obecnie można ją spotkać w wersjach bardziej sytych – ze wspomnianymi skwarkami, śmietaną, jogurtem naturalnym, bulionem warzywnym lub drobiowym zamiast czystej wody, rozmaitymi przyprawami ziołowymi. Kapłun można podawać również z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, dodatkową pajdą chleba lub ciepłą grzanką, posmarowaną czosnkiem.

Zupy Dolnego Śląska

Wśród regionalnych zup Dolnego Śląska, oprócz wspomnianej wodzionki, prym wiedzie zupa chlebowa na mleku – niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Można do niej dodać kieliszek ulubionego wina białego, aby zyskała winny posmak. Gęsta zupa chlebowa przypomina pyszną zupę krem – po ugotowaniu kawałeczków chleba w mleku z przyprawami całość miksujemy. Również tę zupę można urozmaicić przyprawami: bazylią, oregano czy ziołami prowansalskimi. Można ją podawać z jajkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki, pokrojoną w plasterki marchewką – innowacje zależą od Was!

Na mleku możemy również przygotować gęstą zupę krem z dyni, który doprawiamy tylko pieprzem, solą i cukrem w wersji tradycyjnej. Regionalna zupa dyniowa na naturalnym mleku jest bardzo smaczna, chociaż obecnie przygotowuje się zupy dyniowe z dodatkiem słodzonego mleka z puszki lub mleka kokosowego.

Regionalna zupa z pomorskiego

Przedstawicielką tradycyjnej sztuki kulinarnej w województwie pomorskim jest zupa z suszu – czapurniak. Do jego przygotowania wystarczy już 0,5 kilo suszonych owoców, 2-3 litry wody (w zależności od tego, jak bardzo gęstą zupę chcemy otrzymać), kremówka i przyprawy. Czapurniak może być podawany z makaronem, chlebem lub ziemniakami, ale zwyczajowo podaje się go z kluskami. Aby zupa była bardziej aksamitna i kremowa, możemy do niej dodać ¼ kostki masła dobrej jakości.

Jak się okazuje, zupy regionalne można podać w nowoczesny sposób, opierając się oczywiście na tradycyjnym smaku i oryginalnym przepisie, ale nie bojąc się eksperymentować z rozmaitymi dodatkami.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij