Mieszkańcy Wysp Brytyjskich – zarówno Anglicy, jak Szkoci czy Irlandczycy - kochają mocne trunki, są ich koneserami. Brytyjski alkohol wrósł w kulturę tego kraju i stał się jej nierozerwalnym elementem. Tak, jak z Polską kojarzy się wódka, tak Wyspy Brytyjskie kojarzą się z ginem i whisky.

Data dodania: 2015-01-14

Wyświetleń: 1873

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Gin - alkohol, który kojarzy się z Londynem.

              Gin, choć nie jest trunkiem, który powstał w Anglii, uchodzi za wybitnie angielski. Prawdziwą popularność zyskał w XVIII wieku, stał się wtedy niezastąpionym aperitifem. Do jego produkcji używa się jagód jałowca pospolitego, stąd jego niezwykle cierpki i gorzki smak, który z pewnością pobudzi do pracy kubki smakowe. Zawiera on od 30 do 40 procent alkoholu.

             Gin stanowi popularną bazę tworzenia drinków, można go mieszać z tonikiem, sokami z owoców cytrusowych, w połączeniu z wermutem można uzyskać martini. Jego cierpki smak nierozerwalnie kojarzy się z naszym wyobrażeniem o stereotypowym Londyńczyku.

Whisky - alkohol, który piją prawdziwi Szkoci.

            Szkoci są bardzo przywiązani do swojego niemalże narodowego napoju. Wyraźnie widać to już w nazwie ich ukochanego trunku - słowo whisky znaczy bowiem "woda życia". Prawdziwa szkocka whisky produkowana jest wyłącznie w Szkocji. Gdy whisky produkowana jest wyłącznie ze słodu jęczmiennego daje w efekcie single malt, gdy zaś destylat pomieszany będzie z whisky z innych zbóż, otrzymuje się whisky blended.

             W procesie produkcji ziarna jęczmienia, które tworzą słód, wędzone są w dymie torfowym - procesowi wędzenia szkocka whisky zawdzięcza swój ziemisty, bardzo charakterystyczny posmak. Zanim alkohol zostanie zabutelkowany musi leżakować w dębowych beczkach przez przynajmniej trzy lata - co pozwala uzyskać dodatkowe efekty smakowe.

           Rozczarują się Ci, którzy liczyli na to, że Szkoci opracowali rytuał picia whisky - nie istnieją tu żadne sztywne reguły. Whisky serwowana jest na Wyspach w temperaturze pokojowej, w innych krajach dodaje się do niej kilka kostek lodu.

Whiskey, czyli co piją Irlandczycy.

             Irlandzka whiskey przez długie lata nie miała sobie równych na rynku alkoholi, zagrozić jej mogły tylko koniaki produkowane we Francji. Czym irlandzka whiskey różni się od tej, którą zwykło się pijać w Szkocji? Różnic jest przynajmniej kilka.

            Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy jest nazwa - niby podobna, ale Irlandczycy dołożyli do nazwy trunku dodatkowe "E".  Podczas produkcji whiskey jest potrójnie destylowana, co zapewnia jej zdecydowanie łagodniejszy i bardziej zrównoważony smak. Nie ma w niej również posmaku torfu - Irlandczycy nie wykorzystują go w procesie suszenia słodu. Charakteryzuje się za to jęczmienno-zbożowym aromatem.

Licencja: Creative Commons