Naleśniki są niezwykle proste w przyrządzaniu, pasują zarówno do deserów, jak i bardzo wytrawnych obiadów. Mogą być ciepłą i słodką przekąską, zostać podane na zimno z lodami i bitą śmietaną, ale również na gorąco – z łososiem i sosem śmietanowym lub zapiekane w żółtym serze z pieczarkami i mielonym mięsem wieprzowym. W jednym artykule nie sposób wymienić wszystkich możliwości. Każdy może przyrządzić naleśniki wg indywidualnych innowacji – my skupimy się na czekoladowych naleśnikach domowej roboty.
Czekoladowe naleśniki wcale nie muszą być podawane ze słodkim nadzieniem! Jeżeli użyjesz do ich przyrządzenia mlecznej czekolady i cukru, wskazane będzie podanie ich na słodko – na przykład z owocami, bitą śmietaną, polewą i cynamonem. Jednak naleśniki z czekoladą są daniem uniwersalnym i możemy je podać z dowolnym mięsem, warzywami i serem – mascarpone, twarogowym, camembert czy żółtym.
Do pysznych naleśników przygotuj:
- tabliczkę (100 g) gorzkiej czekolady, która ma minimum 70% kakao,
- 2 łyżki ciemnego kakao z wyższej półki, aby miało wyrazisty smak,
- 1,5 szklanki mąki tortowej lub pszennej,
- 4 jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 2,5 szklanki mleka.
Jeżeli chcesz przyrządzić naleśniki na słodko, do masy możesz dodać pół szklanki drobnego cukru i cukier puder.
Mleko podgrzewamy w garnku i dodajemy czekoladę w kawałkach. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt rzadka, możemy dodać trochę mąki. Smażymy cienkie naleśniki na margarynie na patelni.
Połowa sukcesu już za nami! Pozostałe składniki zależą od Twoich upodobań. Jeżeli myślisz o smacznym i słodkim deserze, polecamy naleśniki z bananami i polewą czekoladową. Możesz zrobić również tradycyjne naleśniki z twarożkiem z cukrem i rodzynkami, ewentualnie możesz również użyć słodkiego twarogu do sernika.
Naleśniki wytrawne możesz przyrządzić z mięsem wieprzowym lub piersią z kurczaka. Czemu by nie zjeść naleśnika z gulaszem wieprzowo-warzywnym? Dobre danie stanowi naleśnik z łososiem, twarogiem i sosem czosnkowo-ziołowym lub koperkowo-śmietanowym. A może naleśnik z ciągnącym się żółtym serem, kukurydzą, pieczarkami i papryką? Koniecznie zapiekany w piekarniku – wystarczy ustawić temperaturę na 150 stopni i zapiekać do momentu, w którym ser w środku lub na wierzchu naleśnika zacznie topnieć.
Czekoladowe naleśniki na słodko lub wytrawnie to szybkie i proste danie, którym możesz zaskoczyć swoich gości dzięki nietypowemu, ale strawnemu połączeniu różnych składników.