Uisge beatha - jest to szkocki zwrot, który oznacza w wolnym tłumaczeniu "woda życia". Wieki rozwoju i upraszczania skróciły go do hasła, które zna cały niemal świat - whisky.Co sprawia, że trunek ten zajmuje tak szczególną rolę w kulturze? Jakie czynniki mają wpływ na jego popularność?

Data dodania: 2014-12-17

Wyświetleń: 2307

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Alkohol ten zawsze należy do trunków z wyższej półki, określając nie tylko nasz status, ale i styl – sztuka spożywania whisky jest niezmiennie ceniona wśród wyższych warstw społecznych, ale – jak wskazuje powszechny obraz nowobogackich – to nie pieniądze, a wiedza i smak stanowią wyznacznik posiadania takiej umiejętności.

Pierwsze momenty, w których człowiek miał do czynienia z pierwowzorem whisky zapisały się w historii już w VII wieku. Jak się okazuje, iryjscy mnisi pędzili ten alkohol poprzez wykorzystanie destylacji produktów fermentacji owoców - natomiast wykorzystywano ten proces jedynie w celach leczniczych, wierzono także, że napój ten może przedłużać życie. Odkrycia naukowe i udoskonalenie procesu destylacji sprawiły, że XVIII wiek oznaczał przejście do bardziej nowoczesnego podejścia do whisky, a prześladowania, które dotknęły ją wkrótce potem ze strony aparatu fiskalnego państwa wpłynęły zarówno na bogactwo rodzajów i gatunków (mnożyły się bowiem prywatne, nielegalne przedsiębiorstwa), jak i na stworzenie otaczającej ją do dziś atmosfery: poczucia ryzyka, odwagi, niepokornych i nieustraszonych przemytnikach… Mimo, że whisky stanowi trunek dżentelmenów, te właśnie cechy dodają jej atrakcyjności. Wkrótce także sam smak whisky zaczął przekonywać do siebie coraz większą ilość ludzi – a producenci wykorzystali to tworząc nowe odmiany i gatunki oraz rozwijając eksport.

Typologia whisky

Whisky to świat nieograniczonych smaków – dojrzewający w drewnianych beczkach trunek ma wiele odmian, najczęściej jednak rozróżniane są na podstawie regionu pochodzenia oraz metody wytwarzania:

Ikonicznym dla whisky miejscem jest Szkocja – produkowane tam trunki charakteryzując się bogatym smakiem i aromatem (zależnym od lokalnych warunków) oraz wysoką jakością (szkocka whisky musi dojrzewać przez minimum trzy lata).

Kolejną krainą jest Irlandia – miejsce narodzin tego alkoholu. Miejscowe gatunki nazywane są whiskey – i charakteryzują się łagodnym, a jednocześnie silnym i bogatym aromatem.

Amerykanie wyprodukowali whiskey z kukurydzy i żyta – dwa najsłynniejsze jej rodzaje to Tennessee Whiskey oraz Burbon. Charakterystyczna jest tutaj ogólnie słodsza nuta, którą trunek zawdzięcza  kukurydzy.

O smaku i aromacie whisky nie decydują wyłącznie surowce i miejsce narodzin – olbrzymie znaczenie ma proces produkcji. Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje gotowego produktu:

Single malt – to whisky z jednej beczki, z całym dobrodziejstwem inwentarza. Koneserzy doceniają charakterystyczny smak i aromat, miłośnicy inwestycji zaś – wysoką cenę i szybki przyrost wartości.

Blended – to whisky poddana starannemu procesowi kupażowania, czyli mieszania trunków z różnych beczek i roczników. Doświadczony Master Blender potrafi stworzyć prawdziwe arcydzieło – a jednocześnie jest to (z racji ceny oraz łagodniejszego nieraz aromatu) trunek popularniejszy i szerzej dostępny.

O smak whisky dbają zarówno producenci – dla których jest nie tylko podstawą zysku, ale i swoistej dumy – jak i konsumenci, którzy coraz częściej wybierają świadomie. Znawcy i wielbiciele  podkreślają dymny, ziemisty posmak i aromat trunku, który zawsze świadczy o jego niepowtarzalności.

Whisky od lat kojarzone jest z klasą i stylem - choć wszystko oparte jest na silnych korzeniach i tradycji, idealnie pasuje do człowieka nowoczesnego, pewnego siebie i dysponującego wyrobionym smakiem. Przygoda z whisky pozwala na nowo odkryć przyjemność płynącą nie tylko z odkrywania – ale i chwili relaksu, podkreślonej odrobiną wysokogatunkowego trunku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena