Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.) jest krzewem owocowym, rośliną wieloletnią, która pochodzi z Ameryki Północnej, stąd też jej nazwa. Można spotkać ją jednak na całym globie – w Japonii, Nowej Zelandii, rożnych rejonach Europy, między innymi w Holandii i Wielkiej Brytanii. Również i w naszym kraju jest ona bardzo popularna.
Pyszna i zdrowa
Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się przyjemnym smakiem i aromatem, dlatego często wykorzystywane są w sztuce kulinarnej. Idealnie nadają się do wszystkich słodkich dań, między innymi ciast i ciasteczek, lodów, wyśmienicie komponuje się z musli i białymi serkami, można przyrządzić z niej zdrowe koktajle czy też przygotować z niej dżem.
Borówkę amerykańską warto jeść też ze względu na zdrowie. Jagody zawierają dużo potasu, wapnia, fosforu i magnezu, są bogate w antyoksydanty, które wykazują działanie antynowotworowe. Także borówka reguluje poziom cholesterolu we krwi i normuje ciśnienie, obniża ryzyko zawału i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zapobiega infekcjom dróg moczowych, dobrze wpływa na wzrok i pamięć.
Uprawa borówki amerykańskiej
Zasadniczo borówka amerykańska potrzebuje żyznej gleby, dlatego przed jej posadzeniem warto zadbać o to, aby stanowisko było odpowiednie. Najlepiej wybierać gleby torfowe kwaśne i pamiętać o regularnym nawadnianiu. Atutem krzewu jest jego wysoka odporność na przymrozki. Maksymalnie osiąga do 2,5 metra.
Wybierz dobrą szkółkę
Jeżeli chcesz, aby także w twoim ogrodzie zagościła borówka amerykańska, wybierz dobrą szkółkę, w której ją zakupisz. Oprócz niej wybrać możesz też inne krzewy owocowe, takie jak borówka niska (kanadyjska), żurawina wielkoowocowa, jagoda kamczacka czy borówka brusznica, których owoce również pełne są wartościowych składników odżywczych, minerałów i witamin.