Od zawsze złoto, symbol pierwszego miejsca, kojarzyło się z żółtym, połyskliwym kolorem, od teraz poprawka – złoto jest granatowe jak borówka i występuje niemal wszędzie, w produktach spożywczych, zdrowotnych czy kosmetycznych.

Data dodania: 2010-01-10

Wyświetleń: 4309

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Nawet w domowych ogrodach coraz częściej obok kwiatów występują właśnie sadzonki borówki. A to dlatego, że borówka amerykańska jest bogata w liczne substancje lecznicze i pielęgnujące. Nie można pominąć także tego, że borówka jest samopylna i w dość prosty sposób się rozsiewa.

Co nam daje borówka?

Nie wiadomo czy to doskonały smak czy może liczne witaminy takie jak A, C, B1, B2, PP i sole mineralne zapewniły jej tak wysoką pozycje. Kwas foliowy, enzymy obniżające poziom cholesterolu, czynniki poprawiające wzrok to tylko niektóre ze skarbów ukrytych w tych małych owocach. Borówka amerykańska jest także w czołówce produktów zdrowej żywności, która pomaga zapobiegać powstawaniu raków, udarów i zwałów. Natomiast sadzonki borówki znajdują świetne zastosowanie w kosmetyce. Kosmetolodzy bowiem dzięki nim tworzą w swoich produktach enzymy zapobiegające starzeniu się skóry.

Borówka jako specjał.

Walory smakowe są tu także nieocenione. Można ją spożywać na wiele sposobów, najlepiej jednak smakują z cytryną i wanilią. Sama, prosto z krzaka smakuje nie gorzej. Można ją także różnorako przechowywać, czy to zamrozić, czy przetworzyć na soki lub dżem. Tym sposobem możemy cieszyć się smakiem leśnego owocu na dłużej. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na założenie własnej uprawy, ponieważ szkółka borówki bardzo szybko staje się wydajna i nawet opłacalna. Doglądanie roślinek z pewnością może wypełnić czas przeznaczony na działkę.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena