Borówka amerykańska dla kobiet w ciąży
Borówka amerykańska zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinny go spożywać kobiety w ciąży, aby zapobiegać powstawaniu wad płodu. Kwas foliowy jest ważnym elementem diety nie tylko kobiet w ciąży i tych planujących potomstwo, ale również wszystkich innych osób. Niedobór B9 przyczynia się do awitaminozy, anemii, antypatii, zmian w szpiku kostnym oraz niedokrwistość.
Kogo dotyczy niedobór kwasu foliowego
Najczęściej na niedobór kwasu foliowego cierpią niemowlęta, kobiety w ciąży (niesuplementujące dietę) oraz nastolatki w wieku dojrzewania. Borówka amerykańska bogata w kwas foliowy, jest bardzo dobrym produktem wspomagającym suplementację codziennej diety.
Borówka amerykańska metodą na problemy z trawieniem
Osoby borykające się z problemami trawiennymi, powinny spożywać większe ilości naturalnego błonnika, ponieważ pomaga on oczyszczać cały układ pokarmowy z niestrawionych pokarmów. Błonnik jest niezbędnym składnikiem diety, zwłaszcza takiej, która ma na celu stabilizację lub spadek wagi. Borówka amerykańska jest owocem bogatym w naturalny błonnik, dlatego ma zbawienny wpływ na pracę jelit, a nawet działa przeciw biegunkowo.
Ponadto działają upiększająco, ponieważ pomagają utrzymać piękną sylwetkę i zachować promienną cerę.
Odporność
Borówka amerykańska jak większość owoców wspomaga odporność i pomaga chronić organizm przed rozwojem komórek rakowych. Spożywanie borówki amerykańskiej zaleca się głównie kobietom narażonym genetycznie na występowanie raka szyjki macicy oraz jajników.
Regularne jedzenie borówek amerykańskich ma działanie prozdrowotne, ponieważ nadprzeciętna ilość witaminy A pomaga dbać o wzrok. Osoby zmagające się z ciągłym pogorszaniem widzenia oraz podobnymi schorzeniami, powinny wplatać borówkę amerykańską w swój jadłospis. Grupą osób, której zaleca się spożywanie tego owocu są pracownicy biurowi, nieustannie korzystający z komputera, piloci samolotów, helikopterów oraz zawodowi kierowcy pojazdów zmotoryzowanych.
Jak przygotować borówkę amerykańską, aby nie utraciła swoich właściwości
Borówka amerykańska zachowuje swoje właściwości w stanie surowym i najlepiej spożywać ją w takiej postaci, po wcześniejszym umyciu. Innym doskonałym sposobem na spożywanie borówki nawet po sezonie jest jej mrożenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się smakiem tych pysznych owoców cały rok. Dodatkowo dzięki zastosowaniu najnowszych technologi, zachowuje ona wszystkie swoje składniki odżywcze.
Suszenie jest sposobem, który pozwala na zachowanie 70 – 80% właściwości, dodatkowo niestety zmieniając smak owocu.
Dodatkowe walory
Borówka amerykańska jest smaczna i zdrowa. Są to dwa podstawowe powody, dla których warto ją regularnie jeść. Osoby właściwe suplementujące dietę cieszą się lepszym samopoczuciem, siłą witalną oraz dłuższym życiem.