Długa tradycja winiarstwa sprawiła, że w tej branży, jak w żadnej innej, pojawiają się słowa niby intuicyjnie zrozumiałe, ale często tłumaczone w sposób niewłaściwy. W tym artykule przedstawię subiektywny wybór tych, które mają największe znaczenie.

Data dodania: 2014-07-29

Wyświetleń: 1109

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Słowniczek pojęć winiarskich

Apelacja

Apelacja często rozumiana jest jako pewien rejon, obszar geograficzny, w którym wino wytwarzane jest w określony sposób i zazwyczaj też kojarzy się z trunkami najbardziej wystawnymi. Apelacja jest to system definiowania win poprzez miejsce ich pochodzenia, zatem geografia ma tutaj pewne znaczenie, natomiast czynnikami, które decydują o apelacji, mogą być również sposób wytwarzania lub prowadzenia winnicy. Apelacje to zbiór przepisów, które pozwalają na kontrolowanie jakości i tożsamości powstającego wina. Takie zdefiniowane przez apelację trunki noszą specjalne oznaczenia AOC (Francja), DO, DOC, DOQ (Hiszpania) lub DOC i DOCG (Włochy). Przepisy apelacji określają między innymi wydajność plantacji czy to, jakie akcesoria winiarskie mogą być w danym rejonie używane, jeśli wino ma zostać uznane za trunek najwyższej próby.

Kupaż

Kupaż to pojęcie znane przede wszystkim tym, którym się wino nie udało. Poprzez zmieszanie win uzyskanych z różnych winogron poprawia się lub ujednolica smak. Sztuka kupażowania, czyli łączenia win z różnych winnic, roczników i opcji smakowych lub aromatycznych wymaga długich lat doświadczenia, ale przydaje się również w domowych winiarniach.

Wino korkowe

To pojęcie niestety też przydaje się domowym winiarzom. Niestety, ponieważ jest to określenie używane do win zepsutych, które pachną wilgocią, stęchlizną lub zmokniętą tekturą. Zapach ten powodowany jest przez specyficzne gatunki pleśni, które mogą tworzyć grzybnię w korku, którym zamknięta jest butelka, a które wykorzystują chlor zawarty w strukturze korka jako substancja dezynfekująca, do wytworzenia trichloroanizolu, związku odpowiadającego za nieprzyjemny smak i zapach.

Dekantacja

Dekantacja to etap, jaki następuje po sedymentacji, czyli rozdzieleniu osadu i wina. Klarowną ciecz znad osadu przelewa się do karafki lub dekantera. W przypadku win starych zresztą oddzielenie osadu jest jedynym powodem przeprowadzania dekantacji, natomiast wina młode, w których w butelkach osadu praktycznie się nie spotyka, dekantuje się po to, aby je we właściwy sposób napowietrzyć, co pozwala poprawić ich smak i aromat.

Winifikacja

Winifikacja to pojęcie zdecydowanie nadrzędne, ale często wyjaśniane zbyt oszczędnie. Winifikacja jest bowiem w istocie całą serią, szeregiem przemian fizycznych, reakcji chemicznych i czynności, jakie pozwalają na otrzymanie wina z owoców winogrona. W zależności od tego, jak przeprowadzana jest winifikacja, takie wino powstaje – są pewne nieduże, ale mające olbrzymie znaczenie różnice techniczne między winifikacja win białych, czerwonych, słodkich, wytrawnych itd. Jeśli produkujesz wino, to jesteś odpowiedzialny właśnie za winifikację, czyli wszystko, co dzieje się od chwili, w której weźmiesz do ręki winogrona, do chwili, w której wino trafi do kieliszków.

Winiarnia

Winiarnia to coś innego niż winnica – ta druga to po prostu uprawa winorośli, a pierwsza to miejsce, w którym prowadzi się winifikację. Czy to ważne? Tak, nawet bardzo, bo przecież winiarzem możesz być także wtedy, kiedy nie jesteś winogrodnikiem. Wiele najlepszych win również powstaje z owoców skupowanych z winnic będących odrębnymi podmiotami gospodarczymi – wszystko zależy od projektu wina. Nawet jeśli masz własne winogrona, to na pewno nie da się z nich zrobić wina o dowolnym charakterze, i tak było zawsze – czasem trzeba zwrócić się po pomoc do kogoś innego, kto dysponuje właściwym surowcem.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena