Kryteria ogólne – każde szkło musi…
Obecnie rynek szklanek, kufli, kieliszków i innych typów szklanych naczyń jest tak wielki, że łatwo zapomnieć o podstawowych zasadach, które trzeba mieć na uwadze choćby tylko szukając pojedynczego kieliszka. W związku z tym, że także w procesie wytapiania szkła pojawiają się najróżniejsze problemy, a także zmiany o charakterze jakościowym i ilościowym, powstaje nie zawsze takie szkło, o jakie chodzi miłośnikom poszczególnych trunków. A szkło do degustacji powinno być (z małymi wyjątkami) jak najcieńsze, a także idealnie przezroczyste. Różnego rodzaju grawerowania czy ozdobne frezy są jeszcze akceptowalne przy niektórych typach trunków, ale tak naprawdę najkorzystniej wypada zawsze gładkie szkło. Dlaczego? Dlatego, że tylko przez cieniutką warstewkę idealnie przezroczystego szkła można dokładnie ocenić barwę trunku. Przy degustacji whisky albo win i nalewek ma to kardynalne znaczenie. Jeśli chodzi o drinki, tutaj dopuszczalna jest większa fantazja, aczkolwiek również należy zachować umiar, pamiętając o tym, że niebieski drink w czerwonej szklance da raczej odpychający, a nie zachęcający efekt. Co innego, jeśli drink jest bezbarwny, ale tak naprawdę poważne poradniki barmańskie również wtedy radzą, żeby odwołać się raczej do subtelnego garniru, na przykład listka mięty lub melisy albo plasterka limonki, zamiast stosowania kolorowego szkła.
Ważną cechą, jaka musi charakteryzować dobrej jakości szkło do degustacji, jest… czyste brzmienie. Wprawne ucho potrafi na dźwięk stukniętej szklanki rozpoznać szkło niskiej jakości. Oko bywa zawodne – niekiedy lekkiego przymglenia szklanki do whisky można nie zobaczyć, a na brzmienie się je wyłapie.
Wydmuchiwane czy prasowane?
Z wielu metod produkcji wyrobów szklanych, do tworzenia szklanek czy kieliszków nadają się tylko dwie: wydmuchiwanie i prasowanie. Ta pierwsza metoda jest zdecydowanie trudniejsza, wymaga długiej pracy doświadczonych rzemieślników, a powstające wyroby charakteryzują się niepowtarzalnym wyglądem i niekiedy drobnymi mankamentami, które dodają im uroku, np. nieco pochylonej czarze kieliszka. Nie są to nigdy odchyły znaczące, ale niekiedy bywają widoczne, co jest specyficzne dla produkcji ręcznej. Prasowanie to metoda przemysłowa, na pewno nie tak prestiżowa i utrudniająca kontrolę jakości, przez co nie należy na niej polegać, jeśli szkło ma być naprawdę idealne. Oczywiście na co dzień wybieramy szkło prasowane, bo jest po prostu tańsze, a i w większości barów nie ma sensu podawać trunków w szkle dmuchanym, bo klientom zależy jedynie na tym, żeby drink kopał. Szkło dmuchane to idealny pomysł na prezent dla konesera albo rozwiązanie dla zawodowych degustatorów, ponieważ odpowiednie naczynie współtworzy klimat trunku i jego bukiet.
Całą prawie produkcję hut szkła do alkoholu można podzielić na kilka grup w zależności od kształtu i przeznaczenia, ale prostota tego podziału na szklanki, kieliszki i czarki, czy butelki ozdobne jest tylko pozorna, o czym wie każdy, kto choćby zgrubnie przyjrzał się dostępnym ofertom.
Podsumowanie
Szkło jest w degustacji alkoholu niemal równie ważne, co sam trunek. Odpowiedniej jakości naczynia pozwalają się rozwijać bukietowi, ułatwiają wizualna ocenę jakości trunku, pozwalają też podać go we właściwy sposób, a więc tak, żeby konsumpcja odbywała się zgodnie z zasadami kultury przewidzianymi dla danego typu alkoholu. Trzeba bowiem pamiętać, że odpowiedni dobór szkła wpływa nie tylko na wygląd, ale także między innymi na tempo ogrzewania lub sposób uwalniania aromatu.