Wysoki cholesterol to problem dotykający coraz większej liczby osób. Dziś szacuje się, że nawet około 50% osób po 60. roku życia choruje z powodu wysokiego cholesterolu, albo ma wysoki poziom cholesterolu, choć bez badań nie zdaje sobie z tego sprawy.

Data dodania: 2014-07-26

Wyświetleń: 1172

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Podstawą do stwierdzenia zaburzeń i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu jest przede wszystkim badanie lipoprotein, wykonywane z próbki krwi. Najprostszą metodą radzenia sobie z wysokim poziomem "złego" cholesterolu jest zmiana diety.

Dieta antycholesterolowa to przede wszystkim sztuka umiejętności właściwego wybierania produktów. Wysokiemu cholesterolowi sprzyja większość produktów pochodzenia zwierzęcego, a całkowite ich usunięcie z diety znaczyłoby przejście na dietę wegańską. Z tego powodu należy wybierać w pierwszej kolejności produkty, które mają w sobie mniej LDL, czyli "złego" cholesterolu. Taki sposób doboru produktów sprawia, że nawet po dwóch, trzech miesiącach następuje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi do wartości będących w normie.

Istotne jest również, aby te dobrze wybrane produkty odpowiednio przygotowywać. Najgorsze jest ciągłe smażenie potraw. O wiele lepszym sposobem przygotowania składników na obiad będzie ich ugotowanie - w wodzie czy na parze - albo po prostu upieczenie, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Wszelkie tłuszcze zwierzęce w diecie, szczególnie smalec czy masło, należy zastępować tłuszczami roślinnymi. 

W przypadku produktów mięsnych najmniej szkodliwe jest białe, chude mięso. Bardzo dużą ilość "złego" cholesterolu zawierają produkty takie jak podroby czy czerwone mięso, a także jajka - a konkretniej ich żółtka. Należy w miarę możliwości usunąć je z diety, albo przynajmniej mocno ograniczyć ich spożycie. W przypadku ryb, polecane są ryby morskie głębinowe; niewskazane jest jedzenie dużych ilości śledzia, tuńczyka czy makreli. 

Nie ma natomiast ograniczeń dotyczących spożycia warzyw i ziaren. Większość warzyw jest zupełnie bezpieczna przy diecie dla osób z wysokim cholesterolem. Polecane są również rozmaite ziarna oraz orzechy - zwłaszcza włoskie. Zawierają one kwasy nienasycone, które świetnie działają na ludzki organizm. Warto przy diecie przeciwko wysokiemu cholesterolowi zjadać pieczywo zawierające dużo błonnika czy makarony razowe. 

Uważać należy natomiast przy spożywaniu owoców. Większość owoców zawiera bardzo dużo cukru, co niekoniecznie musi przekładać się na ich smak - widać to choćby w przypadku bananów, które mają w sobie wysoki poziom cukrów. Ograniczyć należy również spożycie cukru jako dodatku do napojów oraz wszystkich napojów słodzonych. Dozwolonymi owocami są choćby pomarańcze czy grejpfruty, które zawierają dość dużo witamin i stosunkowo mało cukru.

Istotną wskazówką są nawyki dotyczące żywienia. Posiłki należy spożywać regularnie, co około 3-4 godziny. Co więcej, jeśli jemy coś, co zawiera dużo "złego" cholesterolu, powinniśmy to połączyć np. z warzywami, które mają dużo "dobrego" cholesterolu, hamującego wchłanianie tego pierwszego.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena