Butelkowanie wina, jako etap końcowy, przyjęło się traktować po macoszemu i odbębniać czym prędzej, bo im szybciej wino trafi do butelek, tym szybciej będzie się nadawało do picia. I to jest teoretycznie prawda, natomiast jeśli pospieszysz się za bardzo, to może się wcale nie nadać do spożycia.

Data dodania: 2014-06-18

Wyświetleń: 1632

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

O butelkowaniu win

Słów kilka o butelkowaniu win

Butelkowanie wina, jako etap końcowy, przyjęło się traktować po macoszemu i odbębniać czym prędzej, bo im szybciej wino trafi do butelek, tym szybciej będzie się nadawało do picia. I to jest teoretycznie prawda, natomiast jeśli pospieszysz się za bardzo, to może się wcale nie nadać do spożycia.

Podstawa podstaw

Pierwsza i najważniejsza sprawa, jeśli chodzi o butelkowanie: przystąpić można do niego dopiero po tym, jak fermentacja całkowicie ustanie. I tutaj ważna uwaga – w przypadku win, które mają pozostać wytrawne, możesz pozwolić sobie na odczekanie paru dni dla pewności. Jeśli jednak wino ma być musujące albo słodsze, to dzieje się kilka rzeczy. W przypadku win musujących, musisz butelkować wina przefermentowane, ale takie, w których drożdże nie obumarły, ponieważ będą musiały one przeprowadzić drugą fermentacje w butelkach. Jeśli natomiast chodzi o wina słodkie, a więc dosładzane (bo na koniec fermentacji prawie zawsze otrzymujesz wino wytrawne), to musisz mieć pewność, że drożdże nie podejmą na nowo aktywności po dodaniu cukru. Oczywiście w każdym przypadku do butelkowania bierze się wyłącznie klarowne wino – bez żadnych zmętnień ani osadu.

Jakie butelki wybrać?

Wybór butelek sam w sobie jest dość trudny. Przyjąć można najogólniej, że jak robić wino, to tylko w ciemnym szkle. I w tym stwierdzeniu trzeba skupić się na kilku aspektach. Po pierwsze: „szkło”. Używanie plastikowych butelek do wina jest nieeleganckie, niepraktyczne i mocno kłóci się z samą ideą. Choć oczywiście technicznie można tak zrobić, nie należy tego praktykować, bo taka jest zasada. Druga rzecz to słowo „ciemny”. Pojawia się od tej reguły kilka wyjątków, ale po kolei: światło przyczynia się to fotolizy niektórych związków chemicznych, co daje wyraźną zmianę smaku. Pod wpływem światła wino może także mętnieć. Ogólnie – nic dobrego z tego wyniknąć nie może, dlatego czerwone wina i białe, które są przeznaczone do dojrzewania, zawsze butelkuje się w ciemnym szkle. Co z winami młodymi? Te można zamknąć w butelkach jasnych, ale należy pamiętać, że zabieg ten jest dopuszczalny tylko i wyłącznie, jeśli wino est przeznaczone do spożycia, a nie do starzenia.

Przed przelaniem do butelek

Wino oczywiście także w czasie leżakowania zmienia swój smak, niemniej jednak musisz mieć świadomość smaku produktu, który wlewasz do butelek. Pamiętaj, że pewne korekty należy wprowadzić na tym etapie. Tak jest na przykład z dosładzaniem. Do słodzenia wina (jako się rzekło, po fermentacji powstaje wytrawne, więc cukier trzeba dodać z zewnątrz) używa się roztworu cukru w ciepłym winie. Oczywiście ilość tej mikstury zależy od zamierzonego efektu.

Na tym etapie można także wzmocnić wino, dodając spirytusu albo zmienić jego smak, choćby przez dolanie soku owocowego. Wszystko to jednak z umiarem, ponieważ lepiej wykonać korektę po odkorkowaniu butelki, niż zepsuć wino przed zakorkowaniem.

Smakuj swoje wino

Wino, aby właściwie smakowało, musi osiągnąć pewien wiek. Należy jednak od czasu do czasu sprawdzać, jak ma się dojrzewający trunek. Czasem trzeba go posmakować, a czasem wystarczy tylko spojrzeć na butelkę. Szczególnie jeśli dopiero zaczynasz domowy wyrób wina, polecam Ci próbowanie wina co jakiś czas. Zyskasz wtedy bezcenną wiedzę na temat zmian smaku i aromatu, jakie zachodzą w czasie starzenia, co pozwoli Ci w przyszłości optymalnie dobrać czas leżakowania wina. Nie wszystko przecież trzeba robić według instrukcji – po to bierzesz się samodzielnie za produkcje wina, aby osiągnąć efekt, którego żadna instrukcja ani przepis nie przewidują – stworzyć wino smaczne, niepowtarzalne, które będzie odpowiadało przede wszystkim Twoim wyobrażeniom na temat idealnego smaku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena