W ciepłe dni jest napojem przynoszącym orzeźwienie, zaś w zimowe wieczory- podgrzane i z dodatkiem kilku przypraw - może rozgrzać, a nawet pomóc wyleczyć przeziębienie. Jego początki sięgają czasów Sumerów. Piwo uważane było zresztą za „boski napój”.

Data dodania: 2013-12-27

Wyświetleń: 1150

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

FELIETON

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak zrobić domowe piwo?

Piwo - kto go nie lubi? 


W ciepłe dni jest napojem przynoszącym orzeźwienie, zaś w zimowe wieczory- podgrzane i z dodatkiem kilku przypraw - może rozgrzać, a nawet pomóc wyleczyć przeziębienie. Jego początki sięgają czasów Sumerów. Piwo uważane było zresztą za „boski napój”.

Akcesoria dla piwowarów

Istotne znaczenie w robieniu piwa ma jakość użytych składników. Im będą one lepsze, tym nasz trunek będzie smaczniejszy. Co nam będzie potrzebne? Na początek słód, pochodzący z wykiełkowanego ziarna zbóż - najlepiej jęczmienia, ale również może być to proso, sorgo, owies czy kukurydza. Kolejnym składnikiem naszego piwa jest woda. Jej jakość i skład mikrobiologiczny ma decydujący wpływ na smak późniejszego napoju. Oba te składniki podgrzewamy, dzięki czemu uzyskujemy mieszaninę o nazwie brzeczka. Nie możemy zapomnieć tylko przy tym o częstym mieszaniu. Jest to bowiem konieczne do stworzenia idealnej zawiesiny. Wyrób piwa w domu przeprowadza się w dużym garnku, przy użyciu tych samych składników. W zakładach browarniczych odbywa się to przy pomocy ogromnych kadzi. Wodę i słód gotuje się około 10 godzin. Po tym czasie należy dodać niewielką ilość kolejnego składnika, którym jest chmiel. Po dodaniu drożdży piwnych całość fermentuje i powstaje młode piwo z odpowiednią ilością alkoholu - jest to około sześć procent.

Przed zlaniem piwa do butelek należy je przefiltrować. Dzięki filtracji pozbędziemy się niepotrzebnych już odpadów, resztek słodu oraz obumarłych drożdży co pozwoli na to, by do butelek trafił sam czysty, pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój.

Tak przygotowane domowe piwo, pite z umiarem, korzystnie wpływa na nasz organizm. Potwierdzają to liczne badania. Odpowiednio przygotowane piwo pobudza apetyt, ale i wspomaga trawienie, oczyszcza nasz przewód pokarmowy.

Warto więc przygotowywać swoje własne, domowe piwo. Trzeba co prawda włożyć w to odrobinę pracy, jednak efekty na pewno będą zadowalające. Na składniki do wyrobu piwa wydamy grosze, domowe piwo będzie zdrowsze i smaczniejsze niż to, które obecnie dostępne jest na polskim rynku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena