2
głosów
- +

Jajka faszerowane kiełbasą

Autor:

Aktualizacja: 27.08.2013


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 2 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2230 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jajka faszerowane kiełbasą

Smaczny i prosty przepis na jajka faszerowane kiełbasą z sosem tatarskim. Idealnie nadaje się jako przystawka czy przegryzka na świątecznym stole.


Nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych u mnie w rodzinie są jajka faszerowane. Idealnie nadają się one jako przystawka czy też jako przegryzka między kolejnymi kieliszkami czystej (w końcu co to za impreza rodzinna bez alkoholu?). Takich przepisów przez te wszystkie lata przewinęło się już mnóstwo. Ja chciałabym się podzielić przepisem, który jest według mnie najsmaczniejszy z nich - jajka faszerowane kiełbasą z sosem tatarskim. Zapraszam!

Składniki:

  • kiełbasa 60 dkg (ja najczęściej używam toruńskiej lub podwawelskiej);
  • 14 jajek;
  • pęczek szczypiorku;
  • ogórki konserwowe ( 4-5 sztuk);
  • majonez;
  • musztarda sarepska 1-2 łyżeczki;
  • śmietana (gęsta, najlepiej 18%);
  • sok z cytryny;
  • sól i pieprz mielony czarny.

Przepis:

  • Jako że sos musi trochę odstać, nim zajmiemy się w pierwszej kolejności. Wszystkie jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Przekrajamy je na pół i wyjmujemy z nich żółtka (będą potrzebne do farszu). Białka z 6 jajek i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczke. Następnie dokładnie mieszamy z majonezem i śmietaną. Mieszamy wedle uznania, jeżeli ktoś woli gęsty sos to dodajemy niewielką ilość. Ważne, żeby pamiętać o proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
  • Kiełbasę w miarę możliwości obieramy ze skórki i razem z żółtkami mielimy w maszynce do mięsa mielonego. Dodajemy musztardę (1-2 łyżeczki), śmietanę (1-2 łyżki stołowe) i przyprawy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy i mamy gotowy farsz.
  • Powstałym farszem napełniamy połówki białek formując kształt jajka. Polewamy  przygotowanym wcześniej sostem tatarskim i mamy gotowe danie.

Smacznego!


Podobał Ci się artykuł?
2
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij