Ślimaki na sposób po burgundzku smakują wyśmienicie…
Jestem hodowca ślimaków jadalnych od lat, goście którzy do mnie przyjeżdżają i próbują smaku ślimaków na ten właśnie sposób są zaskoczeni jego smakiem i delikatnością i jak sami mówią nigdy by nie pomyśleli, że to tak miło smakuje…
Tak wiec czas zmienić ten stereotyp powszechnie panujący w Polsce, że smakują jak grzybki w occie bo to fałsz…
Wszystko uzależnione jest od ręki kucharza i odpowiednio dobranych przypraw, a smak Państwa zaskoczy!!!
Istnieją przesłanki archeologiczne świadczące, że jadalne ślimaki są najstarszymi europejskimi zwierzętami hodowlanymi, rozprzestrzeniały się po kontynencie z miejsca na miejsce wraz z ludźmi po ostatniej epoce lodowcowej, w charakterze żywych zapasów białka zwierzęcego.
Walory smakowe ślimaków ceniono w starożytnym Rzymie.
Przypisywano mu także właściwości lecznicze oraz uważano, że działa jak afrodyzjak.
Ślimaki charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością dobrej jakości białka (15%), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu (2,4%), przy czym 75% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy.
Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Ślimaki przeznaczone do konsumpcji pochodzą prawie wyłącznie z hodowli.
Hoduje się zwłaszcza dwa gatunki:
- wciąż zbieranego w Polsce ślimaka winniczka (Helix pomatia) oraz
- gatunek o znacznie krótszym cyklu hodowlanym Helix aspersa Maxima i Helix aspersa aspersa(Muller)
Mięso ślimaków hodowlanych jest delikatniejsze w smaku i bardziej kruche.
Jesteśmy firma wyróżniającą się na rynku polskim w hodowli ślimaków jadalnych, mamy własne doświadczenia hodowlane i kulinarne z których możecie Państwo skorzystać.
Rynek CBD w ostatnich latach się bardzo rozwinął. W przestrzeni pojawiają się nowe produkty i punkty sprzedaży, zarówno internetowej, jak i stacjonarnej. Skąd takie zainteresowanie produktami zawierającymi kannabidiol? Odkryj co warto wiedzieć o CBD, jego właściwościach i zastosowaniu.