Wymaga tego wstępna obróbka mleka. W ciągu dwóch godzin od zakończenia udoju mleko powinno być schłodzone do temperatury 6-8 stopni Celsjusza, a następnie do momentu odbioru przez producenta przechowywane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza.
Schładzalniki do mleka spełniają wymagania, jakie powinny spełniać wszystkie urządzenia chłodnicze mające zastosowanie w przechowywaniu mleka. Zbiorniki posiadają izolację wykonaną metodą spieniania bezpośredniego pianki poliuretanowej. Schładzalniki wyposażone są w agregaty chłodnicze pracujące na ekologiczny czynnik. Schładzalniki pracują w bezpośrednim systemie schładzania tzn. mleko schładzane jest bezpośrednio przez parowacz znajdujący się w dnie zbiornika. Wszystkie elementy schładzalników, które posiadają bezpośredni kontakt ze schładzanym produktem, są wykonane ze stali kwasoodpornej. Dostępne na rynku technologie pozwalają na precyzyjne dostosowanie urządzenia do specyfikacji produkcji mleka. Istnieje zatem możliwość odpowiedniego dobrania typu schładzalnika pod względem pojemności zbiornika, częstotliwości opróżniania, cech funkcjonalnych oraz nowoczesności wyposażenia obejmującego autoryzację wybranych zadań, w tym mycia i dezynfekcji, odzysku energii itp.
Schładzalniki zbiornikowe dzielą się na:
Otwarte
- walcowe
- wannowe
Zamknięte
- cylindryczne
- eliptyczne
Schładzalniki zbiornikowe charakteryzują się wysokim stopniem automatyzacji pracy i są odpowiednio zabezpieczone dzięki wymaganiom normowanym przez certyfikaty ISO, które obowiązują zarówno krajowych jak i zagranicznych producentów tych urządzeń. Wykonane są z blachy kwasoodpornej oraz termoizolacyjnej pianki poliuretanowej bądź też z innego materiału zabezpieczającego przed wymianą ciepła z otoczeniem. Otwarte schładzalniki zawierają także: mieszadło wolnoobrotowe, termostat elektroniczny lub elektromechaniczny oraz system utrzymania temperatury, przeciwdziałający zamarzaniu mleka. Schładzalnik powinien posiadać system umożliwiający podłączenie do instalacji jedno- lub trójfazowej.