Ślimaki na sposób po burgundzku smakują wyśmienicie…  Jestem hodowca ślimaków jadalnych od lat, goście którzy do mnie przyjeżdżają i próbują smaku ślimaków na ten właśnie sposób są zaskoczeni jego smakiem i delikatnością i jak sami mówią nigdy by nie pomyśleli, że to tak miło sm...

Img

Ślimaki na sposób po burgundzku smakują wyśmienicie…

Jestem hodowca ślimaków jadalnych od lat, goście którzy do mnie przyjeżdżają i próbują smaku ślimaków na ten właśnie sposób są zaskoczeni jego smakiem i delikatnością i jak sami mówią nigdy by nie pomyśleli, że to tak miło smakuje…

Tak wiec czas zmienić ten stereotyp powszechnie panujący w Polsce, że smakują jak grzybki w occie bo to fałsz…

Wszystko uzależnione jest od ręki kucharza i odpowiednio dobranych przypraw, a smak Państwa zaskoczy!!!

Istnieją przesłanki archeologiczne świadczące, że jadalne ślimaki są najstarszymi europejskimi zwierzętami hodowlanymi, rozprzestrzeniały się po kontynencie z miejsca na miejsce wraz z ludźmi po ostatniej epoce lodowcowej, w charakterze żywych zapasów białka zwierzęcego.

Walory smakowe ślimaków ceniono w starożytnym Rzymie.
Przypisywano mu także właściwości lecznicze oraz uważano, że działa jak afrodyzjak.

Ślimaki charakteryzują się stosunkowo dużą zawartością dobrej jakości białka (15%), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu (2,4%), przy czym 75% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy.
Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

Ślimaki przeznaczone do konsumpcji pochodzą prawie wyłącznie z hodowli.
Hoduje się zwłaszcza dwa gatunki:
- wciąż zbieranego w Polsce ślimaka winniczka (Helix pomatia) oraz
- gatunek o znacznie krótszym cyklu hodowlanym Helix aspersa Maxima i Helix aspersa aspersa(Muller)

Mięso ślimaków hodowlanych jest delikatniejsze w smaku i bardziej kruche.

Jesteśmy firma wyróżniającą się na rynku polskim w hodowli ślimaków jadalnych, mamy własne doświadczenia hodowlane i kulinarne z których możecie Państwo skorzystać.






Licencja: Creative Commons