Aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, warto urozmaicać codzienną dietę w produkty znajdujące się w piramidzie zdrowego żywienia. Odpowiednio uregulowane posiłki i właściwa porcja mają istotny wpływ na przemianę materii.

Data dodania: 2012-04-20

Wyświetleń: 2557

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

zdrowa żywnośćW codziennym jadłospisie nie może zabraknąć ekologicznej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw i hodowli. Do menu na śniadanie warto włączyć produkty, które dodatkowo polepszają samopoczucie i działają profilaktycznie przed chorobami.

Zdrowa żywność funkcjonalna

Według ogólnie przyjętym normom, żywność funkcjonalna oddziałuje na więcej niż jedną funkcję naszego organizmu. Przede wszystkim wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, wzmacnia układ immunologiczny i spowalnia proces starzenia się komórek. Zdrowa żywność zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, dzięki dużej zawartości składników odżywczych, tj. makro i mikro elementów. Żywności funkcjonalnej nie zastąpimy codzienną dawką witamin w kapsułkach lub w tabletach. Należy włączyć ją do codziennego menu, żeby cieszyć się dobrym samopoczuciem każdego dnia.

Założenia diety funkcjonalnej

Zdrowe posiłki funkcjonalne są kierowane do określonej grupy wiekowej, populacji, np. kobiet w ciąży, sportowców lub osób cierpiących na przewlekłe choroby. Powinny składać się z ekologicznych produktów, które działają leczniczo w przebiegu codziennych funkcji organizmu oraz zawierają dużą ilość składników odżywczych, koniecznych w stanach szczególnego zapotrzebowania. Dodatkowo, jedzenie ekologiczne tego typu ma na celu zwiększenie wydolności psychofizycznej.

Skład posiłków funkcjonalnych

Zdrowa żywność to produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają w swoim składzie: błonnik pokarmowy, białko, witaminy, składniki odżywcze, lecytynę, probiotyki oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe. Błonnik pokarmowy działa na zaparcia i chroni przed otyłością, natomiast probiotyki chronią przed zatruciami pokarmowymi i wspomagają perystaltykę jelit. Składniki mineralne i witaminy regulują procesy zachodzące w organizmie, a lecytyna korzystnie wpływa na procesy myślenia. Zatem, zdrowa żywność wpływa korzystnie na podstawowe procesy naszego organizmu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena