Naleniki z farszem mięsnym to świetne i łatwe danie do przygotowania.
Żeby w kuchni nie było nudno, warto wypróbować czegoś nowego.
NALESNIKI Z FARSZEM MIĘSNYM:
CIASTO:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Wlać w naczynie mleko wodę gazowaną oraz dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować, dodać jajak i ponownie zmiksować. Mamy gotowe ciasto. Rozgrzać olej na patelni i smażyć cienkie naleniki.
FARSZ:
0/5 kilograma mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomiodorów
3 plastry ananasa z puszki
20 dag pieczarek
1 cebula
przyprawy:
-pieprz
-sól
-oregano
-chili
-słodka papryka
SPOSÓB WYKONANIA:
Pieczarki i cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju.
Doać mięso mielone oraz pomidory z puszki wraz z zalewąyć na małym ogniu.
Odsączyć fasolę, kukurydzę oraz ananasa pokroić w kostkę i dodać.
Wszystko doprawić przyprawami.
Troszkę farszu odłożyć do sosu.
Gotowy farsz nakładać na naleśniki.
Zwijać je jak krokirety.
Następnie zwinięte naleśniki z farszem układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
SOS:
1 szklanka mleka
1 cebula
20 dag sera żółtego
SPOSÓB WYKONANIA:
Mleko zagotować i dodać do niego odłożony wcześnbiej farsz. Dokładnie wymieszać.
Sosem zalać naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Cebulkę uprażyć, ser żółty utrzeć na tarce i posypać tymi składnikami na naleśniki i sos.
Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem.
Czas przygotowania to około 130 minut.
Porcji nja około 4 osoby.
Stopień trudności- dość łatwe.
koszt wynosi około 25 zł.
ŻYCZĘ SMACZNEGOI!!:))