Ich zaletą jest to, że są leciutkie i sycące i nawet osoby będące na diecie wyszczuplającej mogą sobie pozwolić na śniadanie składające się z amerykańskich pancakes. W jaki sposób przygotować te oryginalne placuszki i na czym je smażyć?
Jak naleśniki
Ciasto na pancakes jest bardzo podobne jak to, jakie używa się do zrobienia naszych polskich naleśników. Różnica między jednym a drugim polega na konsystencji. Ciasto z przeznaczeniem na amerykańskie pancakes powinno być gęściejsze. Placki smażymy troszkę dłużej niż tradycyjne naleśniki. Podajemy jeden na drugim, przełożone smakowitą masą zrobioną na słodko lub na ostro. Pancakes to nic innego jak ciasto naleśnikowe ułożone w wieżę.
Patelnia do naleśników
Pancakes można smażyć na zwykłej patelni, ale jest też specjalna patelnia do pancakes. Taka patelnia posiada wyżłobienia na poszczególne placuszki, ktore mogą przybierać kształt emotikonek w postaci buźki. Można za jednym razem usmażyć na niej nawet siedem placuszków. Taka patelnia może być żeliwna, porcelanowa, z powłoką teflonową dostosowana do używania na kuchence gazowej i kuchence elektrycznej, indukcyjnej.
Smażenie pancakes na takiej patelni jest dziecinnie proste - zalewamy formę ciastem i pieczemy. Raz z jednej, raz z drugiej strony. Placuszki są upieczone równomiernie i co najważniejsze można z powodzeniem zjeść je na ciepło. Minusem jest rozmiar. Nie będą duże.
Czy warto kupić i zainwestować w takie naczynie jak patelnia do pancakes? Każda patelnia jest ważnym naczyniem w kuchni. Nie można się bez niej obejść. Patelnia do smażenia naleśników ma cieńsze dno (szybciej się nagrzewa, a ciepło rozchodzi się równomiernie) i bardziej płaskie brzegi, ale nadaje się do przygotowania także innych potraw. Ważne jest to, że taka patelnia ułatwia przewracanie naleśników dzięki właśnie swojemu nietypowemu kształtowi.