Nawet idealnej gospodyni domowej zdarzają się wpadki. Może to być włos w zupie lub niedomyte sztućce. Aby czas spędzony na przygotowaniu potraw nie poszedł na marne, warto zadbać o szczegóły. W polskiej kulturze sztućców używa się do jedzenia niemal każdej potrawy. To ważny element każdej zastawy stołowej, jednak jak je czyścić?

Data dodania: 2016-02-23

Wyświetleń: 1263

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak czyścić sztućce?

Woda z płynem do naczyń bardzo dobrze poradzi sobie z usunięciem bakterii, tłuszczu i resztek jedzenia ze sztućców. Po dłuższym użytkowaniu tracą one jednak swój blask. Co zrobić, by nasza zastawa zawsze pięknie błyszczała? Wystarczy odrobina cierpliwości po każdorazowym użytkowaniu sztućców, ale należy pamiętać że wszystko zależy od materiału z jakiego zostały wykonane.

Sztućce ze stali szlachetnej


Są to sztućce najczęściej używane podczas codziennych posiłków. Możemy je myć zarówno ręcznie, jak i w coraz popularniejszych zmywarkach. Pod wpływem środków chemicznych bardzo szybko wychodzi na nich osad. Jeśli chcemy by pięknie błyszczały, możemy namoczyć je w wodzie z dodatkiem octu. Jeśli chcemy doprowadzić łyżeczki do pięknego wyglądu, możemy użyć odrobiny soli.

Sztućce platerowane


Pod tą nazwą kryją się sztućce, których zewnętrzna warstwa wykonana jest z metalu szlachetnego. Zazwyczaj jest to srebro lub złoto. Pod żadnym pozorem nie należy ich myć w zmywarce. Do ich czyszczenia można jedynie użyć delikatnych środków myjących i wody. Bardzo dobrym sposobem na ich doczyszczenie jest zanurzenie na 10 minut w gorącej wodzie po ziemniakach lub w mieszance wody, octu i sody.

Sztućce oksydowane


Są to sztućce wykonane w całości ze srebra. Celowo są one "postarzane" i przyciemniane, dużo ciemniejsze w rowkach. W przypadku sztućców oksydowanych niemal każde ich mycie może je zniszczyć. Należy ich używać sporadycznie, na największe okazje. Czyścić tylko i wyłącznie środkami do tego przystosowanymi. W sklepach internetowych możemy kupić specjalne preparaty, dzięki którym celowe przyciemnienia sztućców nie wytrą się podczas ich czyszczenia. Nie wolno używać do ich mycia szorstkich gąbek a jedynie miękkich szmatek.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena