Czym jest szybkowar?
To garnek ze specjalną pokrywką, która zapewnia gotowanie pod ciśnieniem. Przykrywka garnka posiada odpowiednią uszczelkę, która powoduje wzrost ciśnienia i podwyższenie temperatury do 120 stopni Celsjusza. Dzięki temu potrawy gotują się znacznie szybciej. Oszczędność czasu może wynosić nawet do 70%. Przygotowywanie potraw w szybkowarze nie wymaga także dodawania dużej ilości wody, ponieważ podczas gotowania nie ulega ona wyparowaniu.
Potrawy przygotowywane w szybkowarze zachowują znacznie więcej wartości odżywczych. Nie ulegają one ulotnieniu w czasie parowania. Mięso, a także warzywa zachowują swoje naturalne smaki.
Najważniejsze zalety szybkowaru to:
• oszczędność czasu,
• oszczędność gazu lub prądu,
• oszczędność wody,
• walory smakowe,
• walory odżywcze.
Jak wybrać szybkowar?
Na szczęście do lamusa odeszły już szybkowary radzieckie, które nieoczekiwanie wybuchały i zostawiały plamy na ścianach.
Obecnie na rynku dostępne są szybkowary aluminiowe (tańsze) oraz ze stali nierdzewnej (droższe). Szybkowary nierdzewne są bardziej wytrzymałe i nie reagują na składniki potraw, zwłaszcza kwasy.
Najważniejszą sprawą w szybkowarze są uszczelki, rączka oraz zawory. To one decydują o komforcie i bezpieczeństwie użytkowania. Rączka powinna zawierać blokadę pokrywy, która uniemożliwia otwarcie szybkowaru przed spadkiem ciśnienia. Każdy szybkowar powinien mieć dwa zawory, które regulują wysokość ciśnienia wewnątrz garnka. Przy ich pomocy usuwany jest nadmiar pary.
Jak wykorzystać taki sprzęt?
W szybkowarze można nie tylko gotować potrawy, ale także smażyć. Wyposażenie garnka w dodatkowe sitko do gotowania na parze umożliwia przygotowanie dwóch składników równocześnie np. mięsa i ziemniaków.
Szybkowary to idealne garnki do przygotowywania potraw, które wymagają długiego gotowania, jak bigos, fasolka po bretońsku, rosół. Zamiast gotować 1,5 h, potrawa gotowa jest w 30 min. W przypadku warzyw czas przygotowania to od 4 do 5 min.
Gotowanie w szybkowarze wymaga pewnej wprawy, ponieważ nie ma możliwości sprawdzania podczas gotowania, ale instrukcja i kilka prób w zupełności wystarczą do osiągnięcia perfekcji.