Gdy lubimy gotować, ale nie chcemy poświęcać na to więcej czasu niż to konieczne, zadbajmy o komplet dobrych noży dostosowanych do naszych potrzeb. Istnieją specjalne noże do: wędlin i mięsa, filetowania i trybowania, chleba i pieczywa, warzyw. Prócz tego możemy wybrać noże japońskie typu deba i santoku. Także to, z jakiego tworzywa zrobione są nasze noże, ma istotne znaczenie.
Ceramiczne i ze stali nierdzewnej
Noże ceramiczne są coraz popularniejszym rozwiązaniem w kuchni. Ich zaletą jest to, że są lekkie a wadą, że przy bliskim spotkaniu z podłożem mogą rozsypać się w drobny mak.
Z pewnością najbardziej klasycznym rozwiązaniem są noże ze stali nierdzewnej. Długo zachowują ostrość i bez problemu możemy je szybko naostrzyć. Należy jednak uważać przy myciu ich w zmywarce - po czasie mogą pojawić się na nich zacieki.
Dobre noże ze stali nierdzewnej pokrytej tytanem to idealny wybór, gdy chcemy kupić noże, które będą długowieczne. Tytan jest materiałem neutralnym dla naszego organizmu, do tego noże z tą powłoką długo zostają ostre i nie pojawiają się na nich przebarwienia.
Decyzja należy do nas
Warto zadbać o wybór odpowiednich noży. Nasza decyzja powinna być podyktowana sposobem naszego odżywiania. Jeśli stosujemy dietę roślinną, z pewnością powinniśmy skupić się na nożach, które idealnie pozwolą nam obierać i kroić owoce oraz warzywa. Mniej istotne będą akcesoria stosowane od obróbki ryb i mięsa. Z pewnością w każdej kuchni przyda się porządny nóż uniwersalny oraz ten do warzyw. Gdy często używamy ziół, konieczny będzie specjalny nóż do ich szatkowania. Zaoszczędzimy tym samym sporo czasu i energii.
Stojąc przed wyborem idealnych noży, zastanówmy się także, jaki materiał by nam najbardziej odpowiadał. Do wyboru mamy: noże ceramiczne, noże ze stali nierdzewnej, noże ze stali nierdzewnej pokryte tytanem, noże ze stali nierdzewnej wysokowęglowej. Warto dać sobie czas na dokładne zapoznanie się z każdym rodzajem.