Proste i pyszne danie na każdą porę dnia. Ja na przykład ostatnio podałem Krokiety do kolacji przy świecach, myślę że to był bardzo dobry pomysł. Estetycznie dobrane elementy na talerzu i krokiety zrobiły duże wrażenie. Kolacja była bardzo udana. Wino podałem białe półwytrawne, może być też półsłodkie.

Data dodania: 2011-11-02

Wyświetleń: 1329

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ciasto na naleśniki

Wbić jajka do głębokiego naczynia, wlać wodę i mleko, dodać szczyptę soli. Delikatnie miksując mikserem stopniowo dosypywać mąkę. Aż uzyskamy ciasto o konsystencji śmietany. Dobrze rozgrzane dno patelni wysmarować słoniną. Naleśnik nabierze innego smaku nie będzie taki oleisty. Ja używam do naleśników patelni teflonowej o średnicy 25cm. Żeby naleśnik nie wyszedł za gruby nabierajcie niepełną chochelkę ciasta.

Teraz przejdźmy do przygotowania farszu.

Składniki:

- 1/2 papryka czerwona

- 350 dag pieczarki

- 3 średnie ogórki kiszone

- 1 cebula

- 250 dag ser żółty gołdy

- kawałek kiełbasy zwyczajnej lub szynki

- 5 łyżek stołowych oleju

- przyprawy Vegeta

- maga

- 2 jajka

- bułka tarta

- margaryna do smażenia

Pieczarki siekamy drobno, cebulę kroimy w drobną kostkę. Te dwa składniki wsypujemy do nie wielkiego garnka i zalewamy to olejem, stawiamy na palnik co chwile mieszając( do pieczarek dodać Vegetę i magi dla smaku). Gdy pieczarki z cebulą są gotowe ściągamy je z ognia, odlewamy olej i stawiamy do przestygnięcia. Międzyczasie możemy się zająć resztą składników, paprykę, ogórki kiszone i kiełbasę( kiełbasę można podsmażyć) pokroić tak samo jak cebulę w drobną kostkę i odstawić do nie głębokiego naczynia. Połowę kostki sera żółtego pokroić w kostkę a drugą połowę zetrzeć na tarce z dużymi dziurami. Gdy pieczarki przestygną to mieszamy te wszystkie składniki razem. Po wymieszaniu składników ostatnie co można dodać lub nie trzeba to czosnek w proszku dla smaku POLECAM!!!

I tak farsz mamy gotowy.

Usmażone naleśniki pojedynczo rozkładamy na czystym blacie, nakładamy dużą łyżkę farszu, starty ser żółty posypujemy farsz małą ilością. Boki naleśnika składamy do środka i delikatnie zawijamy do góry. Jajka dokładnie wymieszać, można też dodać odrobinę mleka do jajek jeśli tych naleśników będzie więcej. Obtaczamy naleśniki z farszem w jajku następnie w bułce tartej i dajemy na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Naleśnika kładziemy na patelnie tą stroną gdzie naleśnik się łączy, mamy wtedy pewność że naleśnik nam się nie rozejdzie.

Po usmażeniu krokietów czas na sałatkę warzywną .

Składniki:

- 1/2 kapusty pekińskiej

- 1 pomidor

- 1/2 ogórka zielonego

- 1/2 cebuli

- pieprz

- sól

- mała śmietana

Kapustę siekamy w paski, pomidora kroimy w kawałki, ogórka zielonego kroimy wzdłuż, na dwie połowy i kroimy w cienkie talarki a cebulę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy razem dodajemy pieprz, sól, śmietanę i delikatnie mieszamy( ja osobiście dodaję jeszcze czosnek w proszku) sałatka ma wtedy specyficzny i dobry pod krokiety smak.

Na talerzu układamy listek sałaty, krokiety z góry posypuje startym serem i delikatnie podgrzewam. Podgrzane krokiety kładę na liściu sałaty a surówką dekoruje resztę.

Wszystkim życzę smacznego.

Licencja: Creative Commons