Lato to świetny okres na spożywanie świeżych owoców, gdyż są najbardziej zdrowe i posiadają wiele witamin naturalnych. Mam więc do zaproponowania pyszny deser owocowy połączony z ciastem oraz budyniem. Można go bez problemu przygotować latem.

Data dodania: 2011-07-08

Wyświetleń: 1840

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki potrzebne do przygotowania tarty owocowej:

1 szklanka mąki

1/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

2 żółtka

1 łyżka kwaśnwj śmietany

1 budyń waniliowy

bułka tarta

1 szklanka mleka

szczypta soli

1 galaretka

około 0/5 kg owoców

(truskawki, mandarynki, kiwi, winogrono)


Sposób przygotowania:

Mąkę i masło wymieszaj do jednolitej konsystencji, dodaj żółtka, cukier, sól i śmieranę.

Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto uformuj w kulę i pozostaw na godzinę w lodówce.

Formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek i wyłóż je na spód foremki oraz lekko obłóż brzegi foremki ciastem.

Ciasto nakładaj widelcem, następnie przykryj papierem do pieczenia ciast i obciąż ten papier. Na przykład sztućcami.

Piec należy około 25 minut ( można mniej, ale nie więcej niż te 25 minut) w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem.

Piec tak by ciasto było rumiane.

Następnie pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie ugotuj budń, użyj mniejszej ilości mleka niż w przepisie. Gotowy budyń wylej na wystudzone ciasto.

Umyj owoce i obierz je. Pokrój je  w małe kosteczki, wymieszaj je i ułóż na budyniu.

Przygotuj galaretkę (smak galaretki według własnego uznania) w mniejszej ilości wody niż w przepisie.

Pozostaw ją do stężenia, ale nie całkowitego!!

Polej lekko nstężoną galaretką owoce na budyniu i wstaw deser do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Czas przygotowania deseru to około 150 minut.

Porcje na 4 osoby.

Stopień trudności łatwe.

Koszt około 20 zł.


Bardzo polecam!!!

ŻYCZE SMACZNEGO ;))

Licencja: Creative Commons
0 Ocena