Składniki potrzebne do przygotowania tarty owocowej:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnwj śmietany
1 budyń waniliowy
bułka tarta
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 galaretka
około 0/5 kg owoców
(truskawki, mandarynki, kiwi, winogrono)
Sposób przygotowania:
Mąkę i masło wymieszaj do jednolitej konsystencji, dodaj żółtka, cukier, sól i śmieranę.
Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto uformuj w kulę i pozostaw na godzinę w lodówce.
Formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek i wyłóż je na spód foremki oraz lekko obłóż brzegi foremki ciastem.
Ciasto nakładaj widelcem, następnie przykryj papierem do pieczenia ciast i obciąż ten papier. Na przykład sztućcami.
Piec należy około 25 minut ( można mniej, ale nie więcej niż te 25 minut) w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem.
Piec tak by ciasto było rumiane.
Następnie pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie ugotuj budń, użyj mniejszej ilości mleka niż w przepisie. Gotowy budyń wylej na wystudzone ciasto.
Umyj owoce i obierz je. Pokrój je w małe kosteczki, wymieszaj je i ułóż na budyniu.
Przygotuj galaretkę (smak galaretki według własnego uznania) w mniejszej ilości wody niż w przepisie.
Pozostaw ją do stężenia, ale nie całkowitego!!
Polej lekko nstężoną galaretką owoce na budyniu i wstaw deser do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Czas przygotowania deseru to około 150 minut.
Porcje na 4 osoby.
Stopień trudności łatwe.
Koszt około 20 zł.
ŻYCZE SMACZNEGO ;))