Przygotowujemy je ze zdwojonym zapałem ze względu na ich świetny smak, szybkość wykonania oraz dlatego, że naprawdę pomagają nam ukształtować lepszą sylwetkę naszego ciała.
Jednak ciągłe przyrządzanie zwykłych sałatek może szybko nam się znudzić a ponadto, jeżeli nie komponujesz ich prawidłowo to po zjedzeniu takiej szybko znowu będziesz głodny/głodna i cały zamysł budowania smukłej sylwetki legnie w gruzach.
Tak więc przedstawiam wam poniżej 9 moich porad związanych np. z przepisami na sałatkę owocową czy na sałatki warzywne, które są na prawdę świetne. Niektóre z tych porad mogą ci się przydać będąc w restauracji a niektóre sprawdzają się tylko w domu. Jeżeli zamierzasz często przygotowywać sałatki w domu, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki, dzięki którym będziesz mógł/mogła zabrać ją ze sobą na przykład do pracy.
1. Podwój zasoby białka (indyk, kurczak, jaja, ryby) – dodaj do swojej sałatki indyka, kurczaka czy na przykład łososia, szczególnie wtedy, gdy po zjedzeniu takiej przekąski nadal czujesz głód. Dodatkowy kawałek kurczaka czy ryby doda ci więcej sił na cały dzień i pozwoli unikać automatów z przekąskami.
2. Dodawaj warzywa takie jak fasola czy bób – warzywa strączkowe zawierają dużo białka, błonnika i węglowodanów, które pomogą ci utrzymać ilość energii na właściwym poziomie.
3. Stwórz swój własny dressing – jednym z moich ulubionych jest kombinacja soku pomarańczowego, octu balsamicznego i musztardy. Aby jeszcze wzbogacić jego smak możesz dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Świetnie pasuje szczególnie do sałatek ze szpinakiem.
4. Dodaj owoce – tak, dodanie kilku kawałków mandarynek czy jabłka może ciekawie zmienić smak nudnej sałatki. Poeksperymentuj!
5. Dodaj do swojej sałatki humus (ciecierzyca) – może wydawać ci się to trochę dziwne ale faktycznie humus świetnie sprawdza się w sałatkach i dodaje im specyficznego smaku.
6. Dodaj słodkie ziemniaki – ugotuj i pokrój w kostkę słodkie ziemniaki (bataty). Następnie podsmaż je lekko na rozgrzanym oleju tak, aby się zarumieniły i po ostudzeniu dodaj do sałatki, np. ze szparagami.
7. Dodaj jabłka lub gruszki – takie połączenie pasuje najlepiej do surówek, ale równie dobrze smakuje połączenie ich ze szpinakiem i orzechami.
8. Zapomnij o liściach – pokrój ogórki, pomidory i awokado. Posyp je solą i pieprzem, pokrop delikatnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
9. Zmień ocet – poświęć trochę czasy w sklepie i wybierz jakiś ocet smakowy, którego nie używałaś/używałeś do tej pory. Poza innym smakiem doda on również twoim sałatkom niezapomnianego aromatu.
Jeżeli moje porady ci się spodobały, to wypróbuj różne przepisy na sałatki i znajdź idealną dla siebie kompozycję. Smacznego!