Prostym rozwiązaniem problemu: „z chęcią bym coś zjadł, ale nie włączę kuchenki bo jest za gorąco” może być przyrządzenie sałatki. Sałatka jest mieszaniną warzyw lub owoców, podawaną na zimno, czasem również z rybą lub mięsem.
W restauracjach czy na przyjęciach sałatki serwowane są zazwyczaj jako przystawki przed większymi daniami, które mają pobudzić nasz apetyt. Jednak najważniejsze jest to, że bez względu na okazję, każdy z nas może przygotować taką sałatkę kiedy tylko zechce.
Zielone sałatki są chyba jedną z najpopularniejszych form tego dania. Takie zielone sałatki to na przykład sałatka grecka, sałatka kebab, sałatka cezar i wiele, wiele innych. Generalnie składają się głównie z warzyw, ale każda zawiera w sobie liście jakiejś odmiany sałaty, zwykłej, rzymskiej czy lodowej ale nie tylko. Oprócz sałaty mogą to być zielone liście szpinaku, rukoli czy nawet kombinacja ich wszystkich.
Różne przepisy na sałatki sugerują nam dodawać bardzo różne warzywa, w odpowiedniej dla nas ilości. Mogą to być ogórki, pomidory, papryka, grzyby, marchewka, cebula, zielony groszek, fasola szparagowa czy rzodkiewki. Jako dodatków możemy użyć ziemniaki, makaron, ryż, oliwki czy kukurydzę. Jeżeli robimy taką sałatkę tylko dla siebie to tak naprawdę wyłącznie od nas zależy, co się w niej znajdzie.
W restauracjach, małe sałatki bez dodatku mięsa są podawane do innych dań. Jeżeli natomiast zawierają np. mięso z kurczaka, możemy traktować je jako oddzielne przekąski.
Na wierzchu sałatki ludzie zazwyczaj polewają ją dressingiem, czyli odpowiednio przygotowanym sosem. Jest to zazwyczaj mieszanina oliwy z dowolną kombinacją ziół i przypraw. W Europie Wschodniej, Centralnej czy w Rosji często jednak spotyka się sałatki, które zamiast sosem, doprawiane są jogurtem, śmietaną czy majonezem. Jednak jest to bardziej spowodowane tradycją niż wyszukanym smakiem.