Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność, wybraliśmy kilka najciekawszych przepisów.

Data dodania: 2011-05-26

Wyświetleń: 1947

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons


Składniki:                                               
25 dag kuskusu, 4 pojedyncze filety z kurczaka, 200 ml gorącego bulionu, 2 łyżeczki octu, 2 pomarańcze, 5 dag płatków migdałowych, 1/2 łyżki cynamonu, sól, pieprz, oliwa do smażenia.      

Wykonanie:             
Kuskus zalać 400 ml wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószyć cynamonem i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć mięso. Przełożyć na talerz. Jedną pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlać bulion, ocet i sok z pomarańczy. Dodać 2 łyżki startej skórki. Gotować na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje. Do sosu dodać mięso i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Na osobnej patelni prażyć płatki migdałów. Kuskus wymieszać i wraz z mięsem i owocami wyłożyć na talerze. Posypać płatkami.indyk, brzoskwinie

Indyk na słodko

Składniki:
1 kg filetu z indyka, puszka brzoskwiń, przyprawa do indyka

Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić tak, aby uzyskać jak największy płat. Brzoskwinie osączyć (syrop zachować), pokroić w małą kostkę i ciasno ułożyć na mięsie. Oprószyć przyprawą do indyka i polać kilkoma łyżeczkami syropu z brzoskwiń. Mięso zwinąć w roladę i owinąć folią aluminiową. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 st. C.    

Licencja: Creative Commons
0 Ocena