Istnieją cztery główne odmiany cynamonu, jednak najbardziej popularnymi są cynamon cejloński ,który nosi miano „prawdziwego” oraz cynamon Cassia – tańszy zamiennik bardziej popularny i częściej dostępny w naszych sklepach.
Cynamon laski występuje jako proszek lub w niewielkich laskach zwiniętych w rulonik. Ta pierwsza forma jest bardziej popularna.
Cynamon, a medycyna
Cynamon jako przyprawa rozgrzewająca polecana jest przy leczeniu przeziębień i na poprawę krążeni. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, które pomagają na chore stawy i mięśnie. Przyprawa ta stosowana jest przy leczeniu cukrzycy.
Cynamon laski idealny jest dla osób pracujących umysłowo. Dotlenia nasz mózg, co powoduje poprawę koncentracji i uspokaja. Poprawia również pamięć wzrokową. W tym celu możemy użyć olejku cynamonowego.
Tej aromatycznej przyprawy nie powinny używać osoby z chorobami układu pokarmowego, chorobą wrzodową, kobiety w ciąży, ponieważ zbyt duża ilość może doprowadzić do wcześniejszego porodu. Nadmiar może spowodować również uszkodzenie wątroby i nerek. Sprawcą tego jest zawarta w cynamonie kumaryna. Najwięcej występuje jej w cynamonie Cassia.
Inne właściwości cynamonu
Mimo udowodnionych działań w medycynie i kosmetyce, to w kuchni cynamon cieszy się największym zainteresowaniem. Stosowany jest do pieczenia ciast i ciasteczek na słodko, a także mięsa i zapiekanek na ostro. Wszelakie cynamonowe napoje na gorąco skutecznie rozgrzeją nas w zimne dni i wieczory. Dzięki temu wzmocnimy swoją odporność.
W gospodarstwie domowym skutecznie pozbędziemy się komarów oraz innych owadów dzięki intensywnemu zapachowi cynamonu. W połączeniu z cytryną sprawi, że w naszej szafie będzie unosił się cudowny aromat.