Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.
Składniki na 4 porcje:
25 dag płatów lasagne
2 jajka
50 dag twarogu
15 dag śmietany kremówki
½ szklanki mleka
7 łyżek cukru
1 szklanka musu jabłkowego
40 dag jabłek
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżki masła
tłuszcz do posmarowania formy
bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg i jajka dokładnie wymieszać ze śmietana kremówką, mlekiem i 5 łyżkami cukru. Jabłka umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem. Płaty lasagne i masę twarogową podzielić na 4 porcje, a mus jabłkowy i plasterki jabłka na 3 porcje. W posmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej układać warstwami lasagne, twaróg, mus jabłkowy i jabłka. Zakończyć warstwa twarogową. Całość posypać pozostałym cukrem, obłożyć kawałkami masła. Formę wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, lasagne zapiekać około 45 minut w temperaturze 180º C. Gotowy deser przełożyć na cztery talerze. Każdą porcje udekorować kleksami bitej śmietany. Podawać na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu.
Lasagne na słodko można przygotowywać z różnymi owocami. Deser doskonale smakuje z brzoskwiniami, śliwkami, wiśniami i gruszkami (owoce te wymagają oczywiście innych przypraw, cynamon zastąpmy łyżeczką cukru waniliowego).
Czas przygotowania: 60 min
1 porcja = 350 kcal