Wiele czynności, które wykonujemy w życiu, daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Szczególnie jest nam miło, gdy ktoś potrafi docenić pomysłowość, trud i serce włożone w dzieło naszej pracy.

Data dodania: 2011-02-10

Wyświetleń: 2233

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.

Składniki na 4 porcje:

25 dag płatów lasagne

2 jajka

50 dag twarogu

15 dag śmietany kremówki

½ szklanki mleka

7 łyżek cukru

1 szklanka musu jabłkowego

40 dag jabłek

szczypta mielonego cynamonu

2 łyżki masła

tłuszcz do posmarowania formy

bita śmietana do dekoracji

 Wykonanie:

Twaróg i jajka dokładnie wymieszać ze śmietana kremówką, mlekiem i 5 łyżkami cukru. Jabłka umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem. Płaty lasagne i masę twarogową podzielić na 4 porcje, a mus jabłkowy i plasterki jabłka na 3 porcje. W posmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej układać warstwami lasagne, twaróg, mus jabłkowy i jabłka. Zakończyć warstwa twarogową. Całość posypać pozostałym cukrem, obłożyć kawałkami masła. Formę wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, lasagne zapiekać około 45 minut w temperaturze 180º C. Gotowy deser przełożyć na cztery talerze. Każdą porcje udekorować kleksami bitej śmietany. Podawać na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu.

 Lasagne na słodko można przygotowywać z różnymi owocami. Deser doskonale smakuje z brzoskwiniami, śliwkami, wiśniami i gruszkami (owoce te wymagają oczywiście innych przypraw, cynamon zastąpmy łyżeczką cukru waniliowego).

 Czas przygotowania: 60 min

1 porcja = 350 kcal

Licencja: Creative Commons
0 Ocena