Lasagne poprostu:)
Składniki na 6 porcji:
50 dag płatów lasagne (całe opakowanie)
50 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe, może być samo wieprzowe, pełna dowolność)
1 pomidory w puszcze
1 średnia marchewka
1/2 selera (korzeń)
3 ząbki czosnku
suszona bazylia, oregano
sól, pieprz,odrobina cukru
2 łyżki oliwy bądź oleju
ser żółty do posypania
Beszamel:
1/2 litra mleka
2 łyżeczki masła (25 gram)
łyżka mąki
Opis przygotowania:
Cebule i czosnek siekamy w drobną kostke, seler i marchewke ucieramy na tarle (grube oczka). Podsmażamy całosć przez okolo 4-5 minut. Dodajemy mięso i smażymy ok 6-7 minut dodajemy pomidory i przyprawy przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. W tym czasie przygorowujemy beszamel. Na roztopione masło wsypujemy mąke, robimy delikatną zasmażkę, zalewamy ją mlekiem dodajemy pieprz, sól, gałke. Nieustannie mieszając (żeby nie powstały grudki) gotujemy aż sos zgęstnieje.
Naczynie w którym bedziemy przygotowywać potrawe delikatnie smarujemy masłem. Na spód wylewamy odrobine beszamelu, układamy na nim makaron na ktory dajemy sos pomidorowy, na to kolejna warstwa makaronu i kolejna porcja beszamelu i tak az do wyczerpania produktow. Przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy ok 30 minut w temp 180-200 stopni. Po 30 minutach odkrywamy posypujemy serem i pieczemy jeszcze 15 minu.
SMACZNEGO!!