0
głosów
- +

Chlorella - zielone warzywa

Autor:

Aktualizacja: 14.04.2011


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1835 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spożywania glonów, stają sie one coraz bardziej popularne jako naturalny uzupełnienie codziennej diety.  Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.



Algi od wielu lat zyskały sobie ogromne uznanie. Niektóre z nich nalezą do najstarszych roślin na Ziemi i maja kilka miliardów lat. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się Spirulinie i Chlorelli. Jest to alga o zielono -  niebieskim zabarwieniu. Barwę swą zawdzięcza od dużej koncentracji barwników min: chlorofilu, beta karotenom i fikocyjaninie. Chlorella dzięki bogactwu składników odżywczych które zawiera jest określana jako super pożywienie. Koncentracja tych składników w glonach morskich jest dziesięciokrotnie większa niż w warzywach lądowych. Bogata jest również w białko o wysokiej wartości odżywczej. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka. Nieraz jest określana jako „zielone mięso”. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu chrolelli i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Więc jest to bardzo wydajne źródło składników odżywczych.Ze względu na wyjątkowo wysoką wartość odżywczą uznawana jest za pokarm przyszłości. Dzięki temu możemy zapobiec utracie zdrowia oraz poprawić ogólną wydolność naszego organizmu. Wielkie znaczenie ma spożycie glonów dla funkcjonowania całego organizmu człowieka a między innymi: - Wspomaga detoksykacje całego organizmu, np. z pierwiastków metali ciężkich, oraz radioaktywnych. W Czarnobylu Chlorella uratowała wiele dzieci przed zatruciem promieniotwórczymi metalami. Instytut Medycyny Radiacyjnej w Mińsku wykazał, że dzienna dawka 5 gram Chlorelli branej przez 45 dni wzmacnia system odpornościowy oraz zmniejsza poziom radioaktywności w ciele. Naukowcy podawali dzieciom z Czarnobyla także duże dawki naturalnego beta karotenu z alg CHLORELLI i udowodnili, że pomógł on znormalizować skład krwi. Okazało się wówczas, że CHLORELLA, znana ze swoich właściwości odbudowy systemu immunologicznego i detoksykacji ciężkich metali, wykazała także efekty ochronne przed radioaktywnym promieniowaniem. Chlorella jest bogatym źródłem CHLOROFILU, substancji która jest roślinnym odpowiednikiem hemoglobiny, najważniejszego składnika krwi. Japońscy naukowcy dowiedli, że chlorella jest w stanie neutralizować lub usuwać szkodliwe substancje z ciała, takie jak kadm, ołów, dioksyny, promienie X i inne radioaktywne substancje. Algi te powinny być zażywane przed możliwym narażeniem na promieniowanie radioaktywne każdego typu. Wspomaga stymulację układu odpornościowego i prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych. Dzięki Spirulinie pokazują to badania z Japonii, Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Spektrum działania różnych substancji antyoksydacyjnych a w szczególności substancji pigmentowych zawartych w Cyjanobakteriach jest tematem wielu badań naukowych. -  wspomaga i ochrania wątrobę w jej codziennej pracy - normalizuje poziom cukru i lipidów we krwi - wspomaga układ odpornościowy organizmu - ułatwia utrzymać równowagę chemiczna organizmu – działa odkwaszająco Konsumowanie glonów, a zwłaszcza Chlorelli ma więc bardzo wielkie znaczenie w leczeniu wielu chorób a miedzy innymi: w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, anemii leczeniu ran. Zapobiega grypie, obniża nadmierne ciśnienie krwi, daje wyniki w leczeniu astmy, chorób nerek, wątroby, leczy egzemę, cukrzyce, artretyzm, reumatyzm i wole tarczycy. CGF z ang. Chlorella Growth Factor) czyli czynnik wzrostu chlorelli która występuje w Chlorelli. Jest to unikatowa substancja, nie występująca w żadnym innym zielonym pożywieniu. CGF ma wyraźne działanie odmładzające i wzmacniające, pobudza prawidłowe procesy wzrostu u dzieci a także tam, gdzie został on zatrzymany przez chorobę lub stan zwyrodnieniowy (np. chorobę Alzheimera, stwardnienie rozsiane, rwę kulszową).  Działa silnie probiotycznie, tzn. zwiększa szybkość rozwoju mikroflory jelit oraz dróg rodnych (nawet czterokrotnie), tym samym skutecznie chroniąc przed rozwojem grzybicy i wzmacniając działanie układu odpornościowego Chlorella może być świetną alternatywa dla farmakoterapii. Dzięki tym algom nasze życie nabierze energii.  Jest to środek naturalny i bezpieczny, całkowicie pozbawiony skutków ubocznych.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij