Rumieniec pojawiający się na twarzy szybko zniknie, jeśli naczynia sprawnie się zwężają. Jednak u niektórych osób tracą one na swojej elastyczności i wprawdzie nadal się rozszerzają, ale trudniej zwężają. W pewnym momencie przestają się kurczyć i pozostają rozszerzone. Gdy ścianki naczyń są rozciągnięte, słabe i prześwitują w postaci czerwonych żyłek, mówimy potocznie, że pękają nam naczynka, a tak naprawdę są one tylko rozszerzone. Mogą się pojawić na twarzy, nogach lub tułowiu.
Na kruchość naczynek wpływa wiele czynników. Niektórzy mają je słabe od urodzenia. Zwykle wraz z wrażliwą cerą i delikatną skórą tendencje do rozszerzania naczynek można odziedziczyć w genach. Przy wrodzonej kruchości występuje skłonność do siniaków, które zwykle szybko znikają i są niegroźne. Wrodzona kruchość naczynek sprzyja często rozwojowi trądziku różowatego. W początkowym stadium choroby pojawia się rumień, a jeśli jej rozwój nie zostanie zatrzymany, dochodzi do trwałych, pajączkowatych rozszerzeń naczyń krwionośnych. Do osłabienia naczyń krwionośnych prowadzi również nadciśnienie tętnicze krwi, ponieważ wysokie ciśnienie napiera stale na ściany naczyń z dużą siłą i wówczas najcieńsze naczynia rozszerzają się i stają nieszczelne. Z kolei poszerzone naczynia żylne na nogach bywają sygnałem nieprawidłowości w krążeniu krwi żylnej i jeżeli nie zadbamy o kondycję żył, z czasem mogą przekształcić się w żylaki.
Do pielęgnacji twarzy przy kruchych naczynkach zaleca się stosować kosmetyki do cery naczyniowej lub hipoalergiczne, posiadające składniki lecznicze, jak: rutyna - zmniejszająca przepuszczalność tkanek, ekstrakt z oczaru wirginijskiego, który ma działanie ściągające i przeciwzapalne, ekstrakt z pestek winogron - wzmacniający naczynia i poprawiający krążenie krwi oraz witamina C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa odporność ścian na pękanie.
Naczynka pojawiające się na nogach należy smarować kremami, żelami i maściami, które w swoim składzie posiadają wyciąg z kasztanowca - uszczelniający ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegający ich pękaniu, ekstrakt z miłorzębu - sprawiający, że kruche ściany naczyń będą bardziej elastyczne i poprawiający w nich krążenie lub preparaty z diosminą, które usprawniają krążenie krwi.
Aby wzmocnić naczynia krwionośne od wewnątrz w diecie nie powinno zabraknąć witaminy C, która zawiera się w warzywach kapustnych, jak: brukselka, kalafior, kapusta oraz w czarnej porzeczce, owocach dzikiej róży czy czerwonej papryce. Dieta powinna być również wzbogacona o produkty zawierające rutynę, jak kaszę gryczaną, szczaw i aronię. Warto łączyć je z produktami, które zwierają witaminę C, ponieważ rutyna zwiększa jej przyswajanie przez organizm oraz wzmacnia jej dobry wpływ na uszczelnianie naczyń.
Należy zrezygnować z gorących posiłków i płynów oraz produktów, które wpływają na rozszerzanie ścianek krwionośnych, jak alkohol, napoje zawierające kofeinę, pikantne dania i ostre przyprawy. Płyny, które mają wpływ na rozszerzanie naczynek można zastąpić napojami z dużą ilością bioflawonoidów, występujących w rumianku, czarnym bzie czy głogu. Występują również w cytrusach w postaci rutyny i skórce jabłek w postaci kwercetyny. Dieta powinna ponadto zawierać witaminę PP, która występuje w orzeszkach ziemnych. Nasz układ pokarmowy i jego prawidłowa mikroflora, mają duży wpływ na poziom aktywnej w organizmie witaminy K, a ta z kolei jest niezbędna do uszczelniania naczyń krwionośnych.