Na dzień dzisiejszy na świecie, istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo – nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to co jest mu potrzebne. Najważniejsze bowiem jest nie to, co zjedliśmy, ale to co zostało przez organizm przyswojone.

Data dodania: 2014-05-16

Wyświetleń: 1485

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

NAUKOWY, POPULARNONAUKOWY

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zakwaszenie organizmu - jak mu przeciwdziałać.

Na dzień dzisiejszy na świecie, istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo – nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to co jest mu potrzebne. Najważniejsze bowiem jest nie to, co zjedliśmy, ale to co zostało przez organizm przyswojone. Rzecz w tym, że wskutek rozwoju ludzkości i cywilizacji zaczęto coraz bardziej dogadzać brzuchowi spożywając bardzo mocno przetworzoną żywność. Pełno ludzi z pełnymi brzuchami jednak nadal cierpią na niedożywienie. Braki składników odżywczych w pokarmie i nie właściwy sposób żywienia doprowadza do zakwaszenia organizmu, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Nasuwa się pytanie jak temu przeciwdziałać? Każdy słyszał już pewnie o diecie warzywnej która odkwasza organizm.

 Jednak zawierają one dużą zawartość węglowodanów, których nadmiar również nie jest wskazany. Nie jesteśmy ich wstanie jeść dużo, a głodzić się tez nie możemy.

Dlatego dobrym produktem który można polecić jest Sok z młodego jęczmienia który odnawia równowagę kwasowo-zasadową. Jest dwa razy bardziej skuteczny niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadotwórczym pokarmem. Zawiera całą gamę witamin, które aktywują enzymy pomagające w prewencji chorób i stanów patologicznych. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. Zawartość witaminy C w świeżej startej rzodkiewce spada w powietrzu o połowę już po 5 min. Tymczasem w młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka (w białej mące jest ich tylko 10% ) Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody – chlorofil. Uzdrowiciele stosują go do odżywiania krwi, a w medycynie, poza swoim działaniem przeciwzapalnym i dezynfekcyjnym ceniony jest za właściwości dezodorujące. Używa się go do odświeżania oddechu i do płukania ust.

To niebywałe, ale jeden mały shot z soku z młodych liści jęczmienia może zastąpić poranną kawę, popołudniowego batonika i wieczorny napój energetyczny. Daje „kopa” nie tylko na chwilę, ale na cały dzień! I nie zawiera cukru, kofeiny, słodzików, konserwantów czy sztucznych barwników. Jest również przyjazny karmiącym mamom i kobietom w ciąży.
 

 Badania nad młodym jęczmieniem

 Właściwości lecznicze młodego jęczmienia były znane już od tysięcy lat, ale szczegółowymi badaniami nad nim zajął się japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara dopiero w II połowie XX w. Hagiwara całe swoje życie poświęcił intensywnej pracy, wskutek czego w wieku 38 lat przypominał wrak człowieka. Jego organizm był przemęczony, przepracowany i nie nadążał za szybkim trybem życia doktora. Odzyskał on zdrowie dopiero dzięki zastosowaniu medycyny alternatywnej, poddał się tradycyjnym chińskim metodom leczenia i sięgnął po naturalne leki w tym zioła. Po dojściu do siebie postanowił pomóc innym, którzy stracili wigor, życiową energię, którzy borykają się z chorobami. Rozpoczął wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin i uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie.

           W  skład i na właściwości soku z liści młodego jęczmienia wchodzą Enzymy trawienne, które w tak dużym stężeniu występują jedynie w młodym jęczmieniu. Ich obecność jest szczególnie ważna ze względu na zbawienne właściwości oraz na fakt, iż obecna dieta jest uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu. Obecność enzymów w organizmie wpływa pozytywnie na:

Procesy przemiany materii, rozkład i usuwanie niestrawnych i toksycznych substancji znajdujących się w pożywieniu. Ochrania skórę przed działaniem wolnych rodników. Opóźnienia proces starzenia komórek dzięki obecności przeciwutleniacza 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, działa w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E. Wspiera zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę – jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

             Chlorofil który występuje w soku z młodego jęczmienia ma silne działanie gojące i oczyszczające, likwiduje stany zapalne występujące w organizmie.

Reguluje pracę jelit i wzmacnia układ naczyniowy, co wpływa na zwiększenie się odporności organizmu.

Wpływ soku z trawy jęczmiennej jest ogromny na zdrowie człowieka miedzy innymi:

•obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,

•zwalnia tempo starzenia organizmu,

•wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,

•wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,

•wzmacnia system odpornościowy,

•ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu ,

•zapalenia stawów i reumatyzmu,

•jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,

•przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,

•ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,

•jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,

•reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,

•jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy

Sok z młodego jęczmienia możemy pić najlepiej każdego dnia dwa razy dziennie. Rano przed śniadaniem i popołudniu lub wieczorem.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena