Zakwaszenie organizmu jest zazwyczaj efektem niewłaściwego odżywiania. Wysoko przetworzone produkty zaburzają kwasowo-zasadową gospodarkę wewnątrz organizmu prowadząc do dotkliwych dolegliwości zdrowotnych. Jak uniknąć ?
Płyny wewnątrz orgazmu mają odczyn lekko zasadowy – z wyjątkiem moczu i soków żołądkowych. Poprawne funkcjonowanie organizmu wymaga zachowania PH krwi w przedziale 7,35 – 7,45. Jest to trudne zadanie biorąc pod uwagę dzisiejszy stan żywienia. Zakwaszenie powoduje problemy z odpornością, równowagą hormonalną oraz rozregulowuje organizm . Oczyszczanie organizmu jest kluczowym elementem odkwaszania. Tutaj pomaga zwłaszcza dieta rozdzielna.
Nadmiar kwasu gromadzi się w komórkach prowadząc do problemów z koncentracją, chorób reumatycznych, zwyrodnień, osteoporozy i innych powikłań. Kwas zakłóca produkcje insuliny mogąc prowadzić do pojawienia się cukrzycy, w naczyniach krwionośnych zwiększa ryzyko udaru, oprócz tego wspomaga budowę tkanek tłuszczowych i stwarza doskonałe warunki dla rozwoju bakterii, grzybów i komórek rakowych.
Dieta powinna zawierać około 80% produktów zasadotwórczych lub obojętnych oraz 20 % kwasotwórczych. Kwasotwórcze składniki diety są bogate w fosfor, siarkę, chlor, za to zasadotwórcze w wapń, sód, potas i magnez.
Produkty które są wysoko kwasotwórcze:
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
- Wędliny i mięso – zwłaszcza mięso czerwone
- Cukier i słodziki
- Mąka pszenna i pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Herbata czarna
- Czekolada
- Sól
- Kawa
- Sól
Produkt, które są średnio kwasotwórcze
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
- Ryb
- Jaja
- Chleb żytni
Produkty, które są słabo kwasotwórcze
- Twarożek
- Orkisz i pochodne
- Soja
- Orzechy
- Otręby
- Fruktoza
Produkty neutralne
- Masło
- Nabiał : śmietana, mleko
- Oleje roślinne
Produkty zasadotwórcze
- Warzywa
- Owoce
- Owoce suszone
- Grzyby
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka