Kolejność potraw jest tu najważniejsza. Stałe elementy typowego obiadu francuskiego zapewnią nam sukces w oczach gości.
Menu wybierz przeglądając liczne książki kucharskie. Kieruj się zasadą, że dobre jedzenie może powstać tylko ze świeżych produktów, dobrej jakości, najlepiej sezonowych.

Data dodania: 2011-03-28

Wyświetleń: 3271

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przed obiadem dobrze jest się wprowadzić w dobry nastrój, porozmawiać o miłych sprawach, o planach na wakacje. Ważne żeby nie narzekać, nie obmawiać, nie zazdrościć, czyli trzeba na czas obiadu (przynajmniej !) pozbyć się naszych wad narodowych.

Dobrą atmosferę pomoże nam podtrzymać apéritif, napój alkoholowy ale niekoniecznie.

Do niego podaj np. chrupki, kiełbaski koktajlowe, orzeszki. Apéritif podaj przy osobnym stoliku, jamniczku. Zaproponuj gościom wybór napoju. Jeżeli wino, to alzacki Gewurztraminer lub kir, czyli białe wino z likierem z czarnej porzeczki (cassis), jeżeli alkohol, to pastis z wodą albo trois tiers czyli w równych ilościach brandy, śmietankę 30% i likier kawowy (wymieszaj specjalną łyżeczką w kieliszku). Można też, i trzeba, mieć sok oraz wodę, dla tych co nie piją alkoholu. Apéritif może trwać od 15min do godziny, zależy to od ilości osób i tematów do omówienia. Kiedy goście spoglądają w stronę stołu to znak, że przechodzimy do jedzenia.

Zaczynamy od przystawki (entrée), czyli np. melon z winem, sałatka, wędzona ryba, wędlina itp.

W zależności od tego co podasz, dopasuj odpowiednie wino. Do mięsnej przystawki wino czerwone, do pozostałych (ryby, sałatki, foie gras) wino białe.

Do dania głównego też podaj wino. Może być to samo co do przystawki, jeżeli składniki należą do tej samej grupy. Danie główne to porcja mięsa lub ryby z frytkami lub purée ziemniaczanym czy też zapiekanymi ziemniakami.

Po tym daniu podaj deskę serów francuskich, najmniej trzy rodzaje, pokrojone w trójkąty.

Do tego bagietka w krótkich kawałkach no i wino. Do serów miękkich podaj wino białe a do pozostałych oraz koziego – wino czerwone.

Pora na deser. Do tortów, owoców, ciasteczek podaj wino białe.

Do tart z czerwonymi owocami i do czekolady podaj wino czerwone.

Do lodów, sorbetów i innych tart, podaj szampana.

Na koniec filiżanka kawy, i Twój francuski obiad będzie długo zapamiętany przez Twoich zachwyconych gości.

Pamiętaj o zasadzie, że zaczynamy od lekkiego wina, potem mocniejsze i na końcu ciężkie.

Druga zasada to nie podawaj więcej niż trzy wina. Np. Jeżeli podasz Gewurztraminer jako aperitif, to możesz go śmiało podać również do deseru. Wobec tego układając jadłospis, myśl od razu o tym, jakie wino podasz do każdej z potraw. Dobrze jest napisać menu i postawić je w widocznym miejscu, tak aby biesiadnicy wiedzieli czego się mogą spodziewać, i jak mają rozłożyć swój apetyt ;) 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena