Czy myślałeś kiedyś, dlaczego Francuzi są raczej narodem ludzi szczupłych mimo że dużo jedzą i duuuużo piją (wina oczywiście) ? ponadto są pełni życia i humoru !
Sekret trzeci : duże ilości warzyw

Data dodania: 2011-05-07

Wyświetleń: 1455

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli znasz się trochę na kaloryczności potraw, to możesz się zdziwić widząc, że Francuzki używają dużo masła do smażenia. Dodają je także do farszu którym nadziewają ślimaki, smarują nim małże przed pieczeniem itd. Jedzą też dużo mięsa, frytek i różnych sosów do sałatek. Rano jedzą rogaliki z ciasta francuskiego itd. Dlaczego więc nie szkodzi im to na talię, na poziom cholesterolu ?

Powodów jest kilka. Tutaj powiem o warzywach i owocach.

Poza śniadaniem, w każdym posiłku Francuzi jedzą warzywa.

Południowy posiłek musi się zacząć od „entrée”, czyli przystawki. Najczęściej są to właśnie surówki warzywne z dodatkiem różnych sosów. Warzywa wypełnią pusty żołądek, dzięki czemu nie ma potrzeby zjadać ogromnej porcji dania głównego.

Nie wiesz może, że ziemniaki uważane są za warzywo towarzyszące porcji mięsa, a nie za podstawę posiłku. Dlatego na talerzu znajdzie się jeden ziemniak i kromka bagietki.

Na kolację czasem podawane są zupy krem, ze zmiksowanych warzyw, pożywne, smaczne, i niejadki nie wydłubią z nich niechcianego warzywa.

Ze względu na różnorodność warzyw, można z nich przyrządzać różne dania główne, niekoniecznie z mięsem. W południowej Francji popularne jest danie zwane

„ratatouille”, składa się z różnych warzyw z dodatkiem przypraw, podaje się je na gorąco z ryżem lub bagietką, z tym, że tej bagietki jest niewiele.

Barbecue, czyli grill, musi się składać nie tylko z kiełbasek czy boczku, ale w równej części z warzyw. Porcja ryby zajmuje często cały talerz, do niej kromka bagietki, a to wszystko, jak pamiętamy, po przystawce z warzyw. Warzywa często występują w postaci zapiekanek, pod beszamelem, jako danie główne, albo też faszerowane i potem zapiekane.

Owoce królują przed południem i na podwieczorek. Na śniadanie - wyciśnięty sok z pomarańczy, dodaje wit.C, jak mówią. Na podwieczorek owoce surowe lub w postaci koktajli.

Przy takich ilościach warzyw porcja mięsa smażonego na tłuszczu nie pójdzie w biodra, zwłaszcza, że Francuzi lubią ruch.

Myślę, że zachęciłam Cię do zwiększenia ilości warzyw na Twoim talerzu.

Bardzo dobrym pomysłem są zupy krem, gęste od warzyw. Mam kilka dobrych przepisów...

Licencja: Creative Commons
0 Ocena