Znakomity sernik. Inny niż wszystkie. Wygląda też wspaniale przez zapieczną na wierzchu pianę. Zachęcam gorąco do spróbowania, zwłaszcza że nie jest zbyt pracochłonny.

Data dodania: 2011-03-15

Wyświetleń: 1868

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pyszny sernik, zawsze wychodzi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekłam go już wielokrotnie i nigdy się nie znudził. Zawsze smakuje wspaniale. więc polecam gorąco!

Składniki na ciasto:

- dwie szklanki mąki,

- jedna kostka masła, lub margaryny,

- cztery żółtka,

- trzy łyżki cukru,

-jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

 Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, uformować kulę, zawinąć w folię lub ściereczkę  i włożyć do lodówki,  przynajmniej na jedną godzinę ( lepiej trochę dłużej).

Składniki na masę serową:

- jedna kostka masła,

- jedna szklanka cukru pudru,

- dwa całe jajka,

- dwa budynie śmietankowe,

- dwa duże kubeczki serka  np TOSKA  o pojemności ok. 400 ml każdy,

- jedna puszka brzoskwiń,

 Utrzeć na pianę masło, dodawać powoli cukier puder, potem całe jajka, serki  i budynie.

Brzoskwinie wyjąć z puszki, odcedzić , pokroić w dość dużą kostkę i dodać do masy serowej.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć na dnie dużej  tortownicy, lub blachy do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 40 cm.  Następnie ciasto posmarować cienko dżemem lub konfiturą,  żeby masa serowa nie wchodziła w ciasto. Na to kładziemy masę serową z brzoskwiniami.

Z pozostałych z ciasta czterech białek ubijamy sztywną pianę i dosypujemy powoli szklankę cukru pudru, cały czas ubijając.

Tak ubitą pianę wykładamy na sernik.

Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni  C.

Wyjmujemy, studzimy i możemy zabrać się do jedzenia.

Zawsze wychodzi. Smacznego!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena