Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny, nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że  można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki.

Data dodania: 2011-03-02

Wyświetleń: 1137

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Przygotować następujące składniki:

-  1 1/2  kostki masła,

-  1 1/2  szklanki mleka,

-  25 dkg cukru pudru,

-  cukier waniliowy,

-  10 dkg mąki,

-  3  żółtka,

-  sok  z 1/2  cytryny,

-  kilka kropli zapachu np rumowego

-  2 galaretki , ( mogą być różne )

-  biszkopty, lub  moje ciasto z białek.

Utrzeć 3 żółtka  i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak jak budyń.  Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia,( można wstawić do zimnej wody.)

Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego.

Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek . Zużywa się wtedy  3 niewykorzystane białka.

Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców.

Wstawić do lodówki, żeby zastygło.

Zrobić 2 galaretki. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą  galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki,  np jedna w kolorze owoców, czerwona,  żółta,  pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena