Przygotować następujące składniki:
- 1 1/2 kostki masła,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 25 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 10 dkg mąki,
- 3 żółtka,
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka kropli zapachu np rumowego
- 2 galaretki , ( mogą być różne )
- biszkopty, lub moje ciasto z białek.
Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak jak budyń. Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia,( można wstawić do zimnej wody.)
Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego.
Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek . Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka.
Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców.
Wstawić do lodówki, żeby zastygło.
Zrobić 2 galaretki. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki, np jedna w kolorze owoców, czerwona, żółta, pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.