Składniki na ciasto:
- 9 białek,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 1 1/2 szklanki maku suchego,
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając. Po ubiciu na sztywno powoli dodawać pozostałe składniki, delikatnie mieszając. Wyłożyć na dość dużą, prostokątną ,blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni.
Składniki na masę:
- 9 żółtek,
- 1 kostka masła,
- 1/2 litra mleka,
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier waniliowy,
- 5 łyżeczek cukru,
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z 5 łyżeczkami cukru, wlać żółtka i ugotować jak budyń. Pozostawić do ostygnięcia.
Rozetrzeć masło na pianę, dodać ostudzoną masę i utrzeć na krem.
Przygotować 2 - 3 paczki herbatników Petit-Beurre, ok 100-120 ml wódki czystej lub rumu i trochę wiórek kokosowych do posypania.
Krem wyłożyć na ciasto. Herbatniki nasączyć w wódce, najlepiej na chwilę po jednym herbatniku zanurzyć w alkoholu i układać na masę. Polać polewą czekoladową, można kupić gotową, lub zrobić samemu ( przepis poniżej) i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na polewę czekoladową:
- 7 dkg masła,
- 7 dkg cukru,
- 7 dkg czekolady,
- 2 łyżki mleka,
Wszystkie składniki zagotować i gotować 3 - 4 minuty. Jak trochę przestygnie, polać ciasto.
Wstawić do lodówki i po kilku godzinach delektować się pysznym ciastem.
Smacznego!