Oto wypróbowany przepis na, biszkopt:
Przygotuj następujące składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- masło do wysmarowania tortownicy i bułka tarta do posypania
Oddzielamy białka .
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy dokładnie dosyć energicznie i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając wodę i szczyptę soli. Do dobrze ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i jeszcze porządnie ubijamy. Teraz powoli, stopniowo dodajemy żółtka. Jeżeli używamy miksera, to należy zmniejszyć obroty na najmniejsze. Lepiej jednak żółtka z pianą dokładnie wymieszać ręcznie. Teraz, już tylko ręcznie, bardzo delikatnie, wymieszać masę jajeczną z przesianą mąką. Przelać ciasto do wysmarowanej tortownicy ( małej lub średniej ) i piec w temperaturze 160 - 170 stopni ok. 1 godziny.
Tak upieczony biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia.
Oczywiście biszkopt można jeść sam, ale najczęściej przekładamy go kremem lub bitą śmietaną np. z owocami.
oto przepis na masę maślano-kakaową:
składniki:
- 2 jajka
- 15 dkg cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- kostka masła
- łyżka spirytusu i kilka kropli zapachu np rumowego
Oddzielić białka. Ubić pianę, dodać stopniowo cukier i ( po jednym ) żółtka cały czas ubijając. Oddzielnie rozetrzeć masło na pianę i powoli dodawać, stale ucierając, masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus, zapach i kakao.
Tak przygotowanym kremem przekładać przekrojony na trzy części biszkopt, nasączony np mocną kawą z kieliszkiem rumu lub wódki. Posmarować masą też wierzch tortu. Udekorować, odciskając kratkę nożem maczanym w gorącej wodzie.
Tort należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Dobrze jest więc tort przygotować dzień wcześniej.