Pierwsze moje próby upieczenia lasagne nie były niestety udane. Nie zniechęciło to mnie jednak i po wielu próbach robię wspaniałą lasagne. Wymaga to trochę pracy, ale się opłaca. Mogę powiedzieć, że jest to moje danie firmowe. 

Data dodania: 2011-03-03

Wyświetleń: 1314

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki na masę mięsną:
- 1/2 kg mielonego mięsa (próbowałam różne: wieprzowe, wołowe, mieszane,mielone przeze mnie i kupowane gotowe. Najczęściej używam mielonego z łopatki lub szynki)
- 1/2 litra bulionu z kostki
- koncentrat pomidorowy,( mała puszka) lub dodatkowo pomidory krojone z puszki
- duża cebula
- ok. 5 dkg mąki
- 3-5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, ale niekoniecznie
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, oregano

Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Na drugiej patelni przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do mięsa. Można dodać wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać.  Mamy  wspaniały sos  boloński do spaghetti.
Jednak do lasagne, trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu.

Sos beszamelowy:
- 5 dkg masła
- 5 dkg mąki
- 1/2 litra mleka
- łyżeczka soli
- 5 łyżek sera tartego typu "parmezan"
- 1/2 startej gałki muszkatołowej ( Ważne! zetrzeć samemu)

Roztopić masło, dodać mąkę, lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy.

Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Makaron wkładać po jednym płacie, ciągle mieszając. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na zmianę makaron ( ja kładę 2 płaty na warstwę, jeden cały, a drugi kroję na pół), mięso i sos beszamelowy. Wierzch (może być samo mięso) posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec ok. 40 minut.

Pyszna lasagne. Gorąco polecam.  Smacznego

Licencja: Creative Commons
0 Ocena