Przygotowanie posiłku, sporządzenie go i podanie do stołu jest dla wielu taką czynnością, która potrafi uradować zarówno samego trudzącego się, jak i biesiadników, zasiadających przy suto zastawionym stole. Każdy ma czasami dość wiecznie takich samych śniadań, obiadów, kolacji, itp...
Od czasu, kiedy człowiek zaczął używać ognia, noża i garnka, wszystko powinien mieć w zasięgu ręki, by nie tylko sie przy nim dymiło, ale aby smakowało. Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.
Mam nadzieję, że pomysły okażą się ciekawe i dla Was. Pozdrawiam i życzę smacznego.
A na początek...
Wykonanie:
Pory oczyścić i pokroić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynówce. Masło roztopić, dodać jarzyny, pory i chwilę smażyć, potem wszystko zalać gotującą się wodą (jej ilość zależy od zapotrzebowania na zupę), dodać rosołki i chwilę gotować. Przestudzić i zmiksować, żółtka roztrzepać z mąką, śmietanę połączyć z około 1/2 litra zmiksowanej masy. Resztę wywaru zagotować i wtedy połączyć z żółtkami i śmietaną. Ponownie lekko zagotować. Doprawić do smaku.
GRZANKI:
Bułkę wekę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
SKŁADNIKI:
3-4 pory (zależy od wielkości)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 szklanka śmietany kremówki
2 żółtka
2 kostki rosołowe
1-2 łyżki mąki
masło
sól
pieprz