Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj pokrojoną w paseczki kapustę. Całość podduś. Następnie dolej ocet, sok jabłkowy, wodę i rosół. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Dodaj przyprawy - jagodę jałowca, goździki oraz liść laurowy. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj tuż przed końcem gotowania. Przygotuj klopsiki. Wymieszaj mleko, cukier, rodzynki, cynamon i sól. Całość podgrzej, masą polej rozdrobniony chleb wieloziarnisty i pozostaw na 15 minut. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj. Następnie uformuj dłońmi nieduże klopsy i gotuj na małym ogniu w osolonej wrzącej wodzie około 10 minut. Wyłóż na półmisek w kształcie serca. Danie podawaj gorące.
PRODUKTY :
- 250 g czerwonej kapusty pokrojonej w paski ,
- 2 cebule,
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 1 jagoda jałowca,
- 2 goździki,
- 1 liść laurowy,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 250 ml wody,
- 2 łyżki stołowe rosołu,
- 1 łyżka stołowa octu winnego,
- 2 kwaśne jabłka,
NA KLOPSIKI :
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka stołowa cukru,
- 1 łyżka stołowa rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól do smaku
- 250 g chleba wieloziarnistego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
Rada : duże liście kapusty można szybko pokroić za pomocą krajalnicy do pieczywa. Zapach gotowanej kapusty usunie liść laurowy.
Robiąc klopsiki w kapuście zachwycisz całą rodzinę a nawet teściową. Życzę wszystkim smakoszom smacznego.
Pozdrawiam megi.