Sałatka z pietruszki znakomicie pasuje do mięs z grilla. Będzie ona też znakomitym dodatkiem do keksu z indyka. Oba przepisy polecane są w szczególności osobom stosującym dietę opartą na czystych proteinach.

Data dodania: 2011-01-19

Wyświetleń: 2446

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sałatka z pietruszki
Czas przygotowania ok. 10 min. W przepisie składniki do przyrządzenia porcji dla 2 osób.

Składniki:
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 cebula
* 1,5 cytryny
* sól

Przygotowanie:
1. Pietruszkę myjemy, następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
2. Łodygi odcinamy - można wyżucić ponieważ nie będą już nam potrzebne.
3. Siekamy cebulę.
4. Mieszamy cebulę i pietruszkę, dodajemy pokrojony miąższ z jednej cytryny, z pozostałej połówki wyciskamy tylko sok.
5. Solimy.
6. Mieszamy.
7. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka z pietruszki w szczególności polecana jest jako dodatek do mięs z grilla ale znakomicie też sprawdzi się w towarzystwie polecanego poniżej keksu z indyka.


Keks z indyka
Keks z indyka przygotowujemy ok. 45 minut (15 min przygotowanie do pieczenia, 20-30 min. samo pieczenie). Porcja dla 4 osób.

Składniki:
* 4 eskalopki z piersi indyka lub kurczaka
* cebula pokrojona w cienkie paseczki
* 2 łyżki mieszanki przypraw - kminek, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, imbir
* 6 jajek
* 2 łyżki stołowe maizeny

Maizena to skrobia kukurydziana bez wyciągów z pszenicy. Wolno jej używać dopiero w II etapie diety Dukana i to w niewielkich ilościach.

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Mięso miksujemy z cebulą, dodajemy przyprawy, wbijamy jajka i na koniec dodajemy maizenę.
3. Masę wkładamy do formy na keks (lub innego żaroodpornego naczynia) i pieczemy ok. 20-30 min.

Życzę smacznego!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena