Dieta kopenhaska znana jest też jako dieta szwedzka lub dieta trzynastodniowa. Rzeczywiście, trwa trzynaście dni, podczas których nalezy odżywiać się ściśle według zaprojektowanego przez twórców diety planu. Co to oznacza? Na każdy dzień przewidziane są określone potrawy, nie wolno zamieniać miejscami np. dnia pierwszego i piątego, bo dieta nie przyniesie rezultatów. Każdy dzień diety to trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolacja. Ważne są pory ich jedzenia. Śniadanie nalezą zjeść od razu po wstaniu z łóżka, obiad między godziną dwunastą i czternastą, a kolację nie później niż o osiemnastej. Wolno natomiast zamieniać miejscami dania z obiadu i kolacji.
Co jeść podczas diety kopenhaskiej?
Zanim przejdziesz na dietę kopenhaską, musisz zaopatrzyć się w jej plan, bo nie wystarczy liczyć kalorii lub ograniczyć niektórych grup produktów – liczą się konkretne posiłki. Jakie? Zwykle na śniadanie wypijasz tylko czarną kawę z jedną kostką cukru. W niektóre dni diety zjadasz też lekką surówkę z marchewki lub małą grzankę razową. Obiad to najczęściej produkt białkowy: ryba, befsztyk lub jajka albo twaróg oraz – jako dodatek – owoc lub warzywo. Podobna kombinacja występuje na kolację. Jak łatwo można zauważyć, jest to dieta monotonna i niskokaloryczna. Nie wolno w czasie jej trwania jeść niczego spoza planu posiłków. Co to oznacza? Absolutnie zabronione są przede wszystkim słodycze i alkohol, a także wszystkie produkty, które podnoszą poziom cukru we krwi – na przykład... guma do żucia.
Dieta kopenhaska – tylko dla wytrwałych
Co się stanie, jesli podczas diety kopenhaskiej sięgniesz po gumę do żucia? Oznacza to przerwanie diety. Jeśli taka „wpadka” zdarzy ci się podczas pierwszych sześciu dni diety, po trzech miesiącach możesz podjąć kolejną próbę odchudzania tą metodą. Jeśli jednak chwila słabości nadejdzie później, dietę możesz powtórzyć dopiero po upływie roku. Także osoby, które z sukcesem zakończyły trzynastodniowy cykl, nie mogą go od razu powtórzyć. Na dietę kopenhaską można ponownie przejść dopiero po upływie dwóch lat.
Dla kogo dieta kopenhaska?
Z diety kopenhaskiej mogą korzystać wyłącznie osoby zdrowe i o dobrej kondycji. Absolutnie nie nadaje się ona dla dorastającej młodzieży, osób starszych, kobiet w ciąży i osób, które wykonują ciężką i fizyczną pracę – dieta dostarcza za mało energii. Najlepiej sprawdza się u ludzi, którzy mają siedzący tryb życia i średnią nadwagę – dieta daje szybkie efekty, co działa bardzo motywująco. Aby odnieść sukces na diecie, warto przeprowadzać ją w czasie, gdy możemy pozwolić sobie na częste odpoczywanie i długi sen, bo pierwsze dni diety mogą skutkować osłabieniem i bólem głowy. Na pewno dieta kopenhaska to metoda odchudzania dla osób zdyscyplinowanych, o silnej motywacji.
Wady diety kopenhaskiej
Jest to dieta, która dostarcza bardzo mało kalorii, co może prowadzić do zaburzenia przemiany materii i pojawienia się efektu jo jo. Poza tym jest to dieta, która dostarcza organizmowi niewiele cennych składników, dlatego warto wspomagać ją suplementacją witamin i minerałów, także po skończeniu diety, by nie dopuścić do powstania niedoborów. Poza tym dieta ta – zdaniem wielu dietetyków – stoi w sprzeczności z wieloma fundamentalnymi zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. Sprzeciw środowiska medycznego budzi na przykład zalecanie czarnej kawy jako śniadania – uważa się, że pierwszy posiłek powinien być stosunkowo obfity i energetyczny, natomiast picie kawy „na pusty żołądek” może prowadzić do wielu schorzeń. Wątpliwości pojawiają się też przy liczbie posiłków – zwykle podczas odchudzania proponuje się jedzenie często, ale niewielkich porcji i zakłada się, że przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna przekraczać trzech – czterech godzin, bo długie przerwy między posiłkami spowalniają metabolizm.