Obiektywy asferyczne posiadają optykę (soczewki), które nie są wycinkiem sfery kuli, jak w przypadku zwykłych obiektywów, lecz są hiperboliczne. Inny kształt soczewki przekłada się na większą skuteczną średnicę wejścia, zapewniającą większą aperturę i większą transmitację światła. Obiektywy te posiadają odmienny profil, który kompensuje aberację na krawędzi obiektywu. Światło, które jest zwykle tracone przez standardowe obiektywy, zostaje odebrane przez obiektyw asferyczny i przekazane do przetwornika. Funkcja ta jest szczególnie widoczna przy korzystaniu z kamer kolorowych, ponieważ są one mniej czułe od kamer czarno-białych. Przy korzystaniu z tych obiektywów oraz kamer B/W osiągamy większą czułość układu optycznego, niż przy zastosowaniu tradycyjnych obiektywów.
Głównymi zaletami obiektywów asferycznych są:
- niewielka liczba aperturowa obiektywu (szeroko otwarta przysłona, czyli niska wartość przysłony)
- lepszy (ostrzejszy) obraz
Obecnie stosowane są trzy metody produkcji soczewek asferycznych: szlifowanie, tłoczenie, technologia dwuskładnikowa (naniesienie na powierzchnię szklanej soczewki polimerowej nakładki, która formowana jest przez asferyczny wzorzec i utwardzana promieniowaniem UV).
Obiektywy te mają bardzo dobre światło, są jasne. Dzięki zastosowanemu układowi optycznemu dają możliwość ustawienia parametru przysłony już od 0,95, co jest wyjątkowo dobrą wielkością tego parametru.
Na rysunku widoczny jest brak ogniskowania przez soczewkę sferyczną (po lewej stronie)