Ważne jest to, by jeść śniadania nie później niż godzinę od wstania z łóżka. Organizm by dobrze pracować, musi być odżywiany regularnie. Poranny posiłek powinien być bogaty w węglowodany, białka i witaminy. Doskonale sprawdzają się tutaj płatki z mlekiem, musli, pieczywo gruboziarniste, sery. Śniadanie powinno być sycące, jednak niezbyt obciążające układ pokarmowy.
Poprzez jedzenie zup gotowanych na warzywach jesteśmy w stanie zapewnić sobie wzmocnienie odporności. Zupy te nie tuczą, a dostarczają przy tym dużo wartościowych minerałów i witamin. Warto jednak również czasem zjeść odrobinę chudego mięsa, czy też rybę. Ważne jest też to, jak warzywa zostaną przygotowane. Najlepiej gotować je na parze.
Dostarczanie witaminy C naszemu organizmowi w znacznym stopniu wspomaga wzmocnienie odporności. Ten składnik zawierają m.in. owoce cytrusowe, brokuły, szpinak, natka pietruszki, porzeczki. Dlaczego ta witamina jest, aż tak ważna? Przede wszystkim dlatego, że pobudza produkcję interferonu w naszym organizmie, a on z kolei bierze czynny udział w walce z zarazkami i bakteriami. Warto jest też spożywać produkty bogate w witaminę B6, która usprawnia działanie układu obronnego. Znajduje się ona w awokado, ziemniakach, bananach, drobiu, wołowinie, rybach. W swoich posiłkach powinno uwzględniać się zawartość witaminy A, która stymuluje produkcję białych ciałek krwi, grających szczególną rolę w procesie podnoszenia odporności. Witaminę A można znaleźć w maśle, wątróbce, mleku , serze.