Rocznie na świecie produkuje się około 2 miliony ton oliwy z oliwek. Największym producentem oraz eksporterem płynnego złota jest Hiszpania, wytwarzająca ok. 30% światowej produkcji. Większość gatunków drzew oliwnych rośnie na południu kraju, w Andaluzji, która nazywana jest stolicą oliwy z oliwek.

Data dodania: 2010-08-16

Wyświetleń: 2052

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Konsumenci często zastanawiają się, jak wybrać oliwę dobrej jakości i czym się różnią poszczególne jej rodzaje. Na jakość oliwy wpływa wiele czynników, takich jak uprawa i rodzaj oliwek, warunki klimatyczne, sposób tłoczenia, a nawet środek transportu. Poza tym ważna jest zawartość wolnych kwasów tłuszczowych- im mniej ich w oliwie, tym lepsza jest jej jakość.

Oliwa z oliwek występuje w kilku rodzajach:

Extra Virgen - to w 100% sok z oliwek uzyskany z pierwszego tłoczenia świeżych oliwek, bez dodatku substancji chemicznych. Może występować w postaci filtrowanej lub niefiltrowanej, z charakterystycznym osadem, który nie ma wpływu na jakość. Jej walory smakowe oraz zapachowe zależą od gatunku oliwek. Kwasowość takiej oliwy nie powinna być wyższa niż 0,8 g na 100g.

Virgen - to również oliwa z pierwszego tłoczenia, której kwasowość nie powinna przekraczać 2g. Najczęściej używa się tego typu oliwy do wzbogacenia oliwy rafinowanej.

Lamparte- oliwa z pierwszego tłoczenia, stosowana do celów technicznych lub rafinacji, nie nadająca się do bezpośredniego spożycia.

Rafinowana (oczyszczana) oliwa z oliwek - uzyskiwana dzięki procesowi rafinacji oliwy, której właściwości nie pozwalają na zakwalifikowanie jej jako Extra Virgen. Nie ma zapachu ani smaku, dlatego dodaje się do niej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek - oliwa najniższej kategorii, powstała przez zmieszanie oczyszczonej oliwy z wytłoczyn oliwnych (czyli masy pozostałej po tłoczeniu oliwek) i oliwy z pierwszego tłoczenia, z dodatkiem substancji chemicznych.


Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się nie tylko do sałatek, ale również jako tłuszcz do smażenia i pieczenia.


Licencja: Creative Commons
2 Ocena