Istotna rola błonnika w diecie jest obecnie znana każdemu kto cierpiał lub cierpi np. na zaparcia - błonnik przechodząc przez przewód pokarmowy chłonie wodę dzięki czemu stolec jest rzadszy i zatwardzenie znika. Błonnik zwany też włóknem pokarmowym...

Data dodania: 2010-08-05

Wyświetleń: 9759

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

...jest grupą związków roślinnych, które nie są trawione przez ludzki organizm i nie dostarczają żadnych składników odżywczych ale ich niedobór to gwarancja dolegliwości układu pokarmowego i rozregulowania całego ustroju.

Współczesność przygniata różnorodnością form błonnika i wiele osób zastanawia się...

Jaki błonnik jest najlepszy?

Zawsze formy naturalne są lepsze od sztucznych, nawet mimo często lobbowanego argumentu o zwiększonej przyswajalności syntetyka, co dotyczy nie tylko błonnika.

Przyswajalność może być większa jednak co z jakością - naturalne produkty są zawsze wyższej jakości niż te przetworzone przemysłowo. Jest to oczywista oczywistość i bardzo ważny argument - każdy woli przyswoić mniej najlepszego pożywienia niż dużo byle jakiego. Syntetyk może być skuteczny ale negatywnie wpływa np. na wątrobę.

Inny powód przemawiający za wyższością naturalnych postaci błonnika to cena. Suplementy błonnikowe w formie proszku, tabletek czy kapsułek dla świadomych ludzi są w oczywisty sposób nienaturalne a ich cena jest wyższa niż suplementacja naturalnymi włóknami. Uzasadnienie jest jasne - marketing syntetycznych form błonnika (np. TV, radio) wiąże się z ogromnymi kosztami, które finalnie ponosi klient także w oczywisty sposób przepłaca za towar.

Kluczowy problem z przyjmowaniem naturalnego błonnika to jego smak, który wielu osobom utrudnia prowadzenie zdrowej diety np. płatki z mlekiem są wyjątkowo niezjadliwe w opinii znacznej części społeczeństwa. Dla szerszego spektrum wybrednych smakoszy proponuje inne, najlepsze źródła błonnika w produktach nieprzetworzonych:

- wiórki kokosowe 21g/100g

- suszone owoce 9-13g/100g

- musli i płatki pełnoziarniste 8-12g/100g

- orzechy włoskie, ziemne, laskowe i pistacje 6-9g/100g

Jeśli odczuwa się wyraźne objawy niedoboru błonnika należy w pierwszej kolejności zwiększyć ilość powyższych produktów w diecie - popularna terapia domowa łatwa do przeprowadzenia to codzienne jedzenie przez 7 dni talerza płatków - efekt murowany.

Generalnie, wiele osób ma wstręt do produktów z wysoką zawartością błonnika dlatego otyłość, zaparcia czy choroby jelit są chorobami cywilizacyjnymi - przykry fakt - dlatego suplementów błonnikowych na rynku zdrowej żywności jest z dnia na dzień coraz więcej - dlatego każdy zainteresowany klient ma rosnący problem z optymalnym wyborem formy włókien.

A więc ułatwiając - najlepszy błonnik...

to włókna z nasion babki płesznik tzw. błonnik witalny (na ich bazie jest produkowany ostatnio intensywnie promowany syntetyk błonnikowy), ziarna są bardzo małe i łatwe do zjedzenia a dostarczają najwyższej jakości naturalnego błonnika pokarmowego.

Licencja: Creative Commons
4 Ocena