W kuchni pięciu przemian, obok pierwiastków odpowiadających poszczególnym smakom i temperatury dodawanych przez nas składników ogromną wagę mają też pory roku, podczas których przyrządzamy potrawy.

Data dodania: 2010-07-19

Wyświetleń: 2504

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kuchnia pięciu przemian, podobnie jak Starożytni Chińczycy dzieli roczny cykl nie na cztery, a na pięć pór roku. Obok występujących w Polsce wiosny, lata, jesieni i zimy występuje także Dojo - późne lato. Każdej z pór przypoprządkowany jest jeden spośród żywiołów. Odpowiednio są to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda.
Jako że w Polsce nie występuje trzecia spośród tych pór roku, nie uwzględniamy jej w swoim jadłospisie. Pozostałe determinują jednak to, które produkty powinny się składać na gotowane przez nas potrawy.


W okresie wiosennym podobnie jak przyroda, także i nasz organizm budzi się do życia po zimie. Powinniśmy przyjmować wtedy pokarmy, które zwiększają naszą wewnętrzną energię. Będą to mięzy innymi kiełki, świeże zielone warzywa oraz produkty lekko sfermentowane. Najlepszymi metodami przygotowywania jedzenia w czasie wiosny są gotowanie krótkie, w małej ilości wody lub na parze, co niweluje utratę witamin z dodawanych produktów.
Lato to czas, kiedy ogólnodostępne stają się różne gatunki wartościowych dla organizmu warzyw. W tym okresie spożywać powinniśmy produkty o właściwościach ochładzających (yin), a więc owoców, dyni, kukurydzy. Zalecanymi metodami przyrządzania jedzenia jest obgotowywanie oraz gotowanie na parze.


Jesień wymaga od nas zwiększonej odporności na choroby, dlatego też spożywać powinniśmy produkty dające nam dużo energii i rozgrzewające. Idealnie nadają się do tego warzywa korzenne, zboża oraz różne odmiany fasoli.
W zimie nasz organizm potrzebuje ciepła i witamin. W tym okresie spożywać powinniśmy dania komponowane na bazie takich produktów, jak okrągłe warzywa, marynaty, oliwa, ryby oraz sól.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena